Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε συντάξεις μετά το 2019

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου - ενός από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας – γνωμοδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αντισυνταγματικότητας για τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.


Η Ολομέλεια, η οποία εκλήθη κατά το Σύνταγμα και το νόμο να γνωμοδοτήσει επί των μελλοντικών περικοπών απεφάνθη ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη ότι εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί ενός νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος για περικοπές μετά από δύο χρόνια χωρίς αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η απόφαση- γνωμοδότηση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σκόπελο τον οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεπεράσει καθώς δεν είναι ανεκτό από τη συνταγματική μας τάξη να ψηφιστούν μέτρα τα οποία εκ των προτέρων έχουν κριθεί αντίθετα με το σύνταγμα.
-------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Ιωάννα Μάνδρου 
-------------------------------------------------