Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Τιμές αμνοεριφίων: φέτος είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Αν και φέτος υπήρχαν λιγότερα αμνοερίφια, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (παγετός, χιόνια), οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές που πούλησαν το αρνί και το κατσίκι είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων ετών. Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο οι τιμές των αμνοεριφίων στη νότια και δυτική Ελλάδα κυμαίνονται στα 3,5 - 4,5 ευρώ το κιλό, στη Θεσσαλία στα 4,8 - 5 ευρώ, στην Ήπειρο στα 4 - 4,5 ευρώ και στην Μακεδονία - Θράκη στα 4,5 - 4,7 ευρώ. Ευθύνες για τις χαμηλές τιμές ρίχνουν οι κτηνοτρόφοι στις ελληνοποιήσεις και ζητούν να αυξηθούν οι έλεγχοι σε σφαγεία και τελωνεία. Από την πλευρά τους οι κρεοπώλες υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές τιμές οφείλονται στη μειωμένη ζήτηση που υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης.  

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στον ΑγροΤύπο η κ. Ελπίδα Σιδεροπούλου, πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, «φέτος λόγω του παγετού είχαμε μειωμένη παραγωγή αμνοεριφίων. Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, μπορώ να σας πω ότι σχεδόν διπλασιάστηκε με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς. Ήρθαν και οι ελληνοποιήσεις και έδωσαν την χαριστική βολή. Φτάσαμε οι κτηνοτρόφοι να πουλάμε στα 4,50 ευρώ το κιλό το αρνί και 4,70 ευρώ το κιλό το κατσίκι. Αυτές οι τιμές είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Επειδή πολλοί κτηνοτρόφοι αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πολλοί έμποροι το εκμεταλλεύτηκαν αυτό και αγόραζαν με «ανοικτές τιμές» πριν αρκετό καιρό. Όταν οι κτηνοτρόφοι έπαιρναν την προκαταβολή το πάνω χέρι το έχουν οι έμποροι.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να υπάρξουν έλεγχοι για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων. Τις έκαναν πριν την οικονομική κρίση τις κάνουν και τώρα. Έχουμε κάθε χρόνο πολλές εισαγωγές αμνοεριφίων από Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία, τα οποία στη συνέχεια «βαφτίζονται» ελληνικά. Είτε βάζουν τις σφραγίδες στα σφαγεία είτε τα περνάνε παράνομα και σε συνεργασία με κάποιους «κτηνοτρόφους» τα ελληνοποιούν.

Μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος μας επειδή σε αυτές τις χώρες το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το δικό μας. Εκτός ότι δεν έχουν της ίδια ποιότητα με τα ελληνικά γιατί δεν γράφουν την χώρα προέλευσης αλλά τα πουλάνε σαν εγχώρια και παραπλανούν τον καταναλωτή.

Για να μην συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα ζητάμε από το κράτος να αυξηθούν οι έλεγχοι στα τελωνεία. Όπως κάνουν αυστηρούς ελέγχους στις εκτροφές θα πρέπει να γίνει το ίδιο και στα τελωνεία για να γνωρίζουμε τι εισαγωγές γίνονται».   

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, αναφέρει ότι «η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων στη χώρα μας είναι μειωμένη σε ποσοστό –40%. Παρόλα αυτά οι τιμές παραγωγού είναι από 50 λεπτά μέχρι 1 ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή η αγορά έχει πλημμυρίσει από αρνιά που αναγράφουν ότι είναι ελληνικά.

Σήμερα οι τιμές που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι κυμαίνονται στα 4,80 – 5 ευρώ το κιλό. Αρνιά και κατσίκια πουλιούνται στις ίδιες τιμές. Ουσιαστικά φέτος οι κτηνοτρόφοι δεν κερδίζουν, αφού πουλάμε κάτω από το κόστος μας (1 ευρώ το κιλό). Σίγουρα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους και πολλοί αναμένεται να σταματήσουν την παραγωγή αμνοεριφίων και να στραφούν περισσότερο στην γαλακτοπαραγωγή, όπου και εκεί μπορεί οι τιμές να φθίνουν, ωστόσο καλύπτουν τουλάχιστον τα έξοδά τους».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Στέργιος Κύρτσος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «είναι πολύ μειωμένες φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων, από 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τις περσινές. Το παράδοξο είναι ότι είχαμε φέτος μειωμένη παραγωγή. Και ενώ οι κτηνοτρόφοι περίμενα μια καλή πορεία των τιμών, τελικά αποδείχτηκε η χειρότερη των τελευταίων ετών. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις πληρωμές των ενισχύσεων και την αύξηση της φορολογίας κάνει πολύ δύσκολη την οικονομική επιβίωση των κτηνοτρόφων».  

Επάρκεια αμνοεριφίων λένε οι κρεοπώλες
Από την πλευρά τους οι κρεοπώλες κάνουν λόγο για επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γκαρμπούνης, «οι παραδοσιακοί κρεοπώλες πουλάνε μόνο εγχώρια αμνοερίφια. Υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά. Όμως οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους. Φέτος έχουμε μια μείωση της κατανάλωσης σε ποσοστό περίπου 10% σε σχέση με πέρσι.

Οι καταναλωτές αγοράζουν αρνάκι γάλακτος και μέχρι 13 κιλά όσοι το θέλουν για την σούβλα ώστε να μπορεί να ψηθεί. Στη λιανική οι κρεοπώλες αυτή την στιγμή πουλάνε γύρω στα 8-9,5 ευρώ το κιλό το αρνί και 10 λεπτά ακριβότερο το κατσίκι. Για κάθε αρνάκι που βάζουμε στην βιτρίνα, τόσο εμείς οι κρεοπώλες όσο και οι έμποροι, εκτός του κόστους που καταβάλλουμε στον κτηνοτρόφο, έχουμε και έξοδα 1,5 ευρώ/τεμάχιο, για διαδικασίες όπως: σφαγείο και πληρωμή του κτηνιάτρου που βάζει τη σφραγίδα και ελέγχει το προϊόν».
---------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------