Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Απόβαση Κινέζων στον ελληνικό τουρισμό - Αύξηση 90% των τουριστών από Κίνα αναμένεται φέτος - Σχέδιο Κουντουρά για 1,5 εκατομμύριο Κινέζους τον χρόνο !

Νέα δεδομένα δημιουργεί το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στον ελληνικό τουρισμό. Μετά την περσινή πρωτοβουλία περαιτέρω ανοίγματος της τεράστιας κινεζικής αγοράς της Έλενας Κουντουρά σε συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό Alibaba, φέτος στο Υπουργείο Τουρισμού αναμένουν να δρέψουν "καρπούς". 

Το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά δραστηριοποίησης στην Ελλάδα της κινεζικής online πλατφόρμας τουρισμού Alitrip, που ανήκει στην κινεζική Alibaba, και μέσω της οποία κάθε χρόνο περισσότεροι από 50 εκατ. Κινέζοι κλείνουν τις διακοπές τους. Ο ερχομός της Alitrip στην Ελλάδα προβλέπεται να ενισχύσει φέτος την τουριστική κίνηση από Κίνα τουλάχιστον κατά 100.000 επισκέπτες, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της κινεζικής εταιρείας, οδηγώντας σε βαθμιαία αύξηση 90% (!) των διεθνών αφίξεων σε σχέση με το 2016.

Στο πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού η αγορά της Κίνας διαθέτει περίοπτη θέση για τα επόμενα χρόνια με στόχο η τουριστική κίνηση να φτάσει στο άμεσο μέλλον το 1,5 εκατ. Κινέζους. Μάλιστα, για πρώτη χρονιά φέτος έχουν δρομολογηθεί απευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας, ενώ έχουν ενισχυθεί με επιπλέον θέσεις οι συνδέσεις μέσω Σιγκαπούρης και Ντουμπάι.

Στο ίδιο πνεύμα με την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ο οποίος στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αθήνα για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, δήλωσε: "Η Ελλάδα, όπως συμφωνεί ολόκληρος ο κόσμος, εκπροσωπεί έναν πολύ αρχαίο και πλούσιο πολιτισμό και νομίζω ότι έχετε λόγο να είστε περήφανοι γι’ αυτό. Αν και πλέον κάθε χρόνο έρχονται όλο και περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες για να επισκεφθούν την Ελλάδα, παρατηρήσαμε ότι πέρυσι, μόλις 150.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια περαιτέρω αύξησης αυτού του αριθμού. Έμαθα ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ιταλία περίπου 3 εκατομμύρια Κινέζοι, όμως η προέλευση του ρωμαϊκού πολιτισμού είναι από την Ελλάδα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι, εάν μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα έστω οι μισοί από αυτούς, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο, θα είναι δέκα φορές περισσότεροι από τον περσινό αριθμό των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά."

Σημαντικός άξονας όμως για την ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς αποτελεί και το άνοιγμα της ελληνικής κρουαζιέρας στην Κίνα. Με το Υπουργείο Τουρισμού να προσβλέπει στην στήριξη της ελληνικής κρουαζιέρας παρά την πτώση που παρατηρείται στην κρουαζιέρα της Ανατ.Μεσογείου λόγω των γεωπολιτικών συγκυριών (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία).

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η πρόσφατη εκδήλωση υποδοχής της πρώτης ομάδας Κινέζων τουριστών στο λιμάνι του Πειραιά. Το πρώτο οργανωμένο γκρουπ επιβατών από την Κίνα, σηματοδοτεί το άνοιγμα της ελληνικής  κρουαζιέρας για τους Κινέζους στο Αιγαίο  και γι'αυτό η διοίκηση του ΟΛΠ τίμησε την Celestyal Cruises για την πρωτοβουλία της.«Το σχέδιό μας είναι να χτίσουμε συστηματικά τη ζήτηση για κρουαζιέρες μας και να επιτύχουμε 50.000 άτομα ετησίως μέχρι το 2021. Για το 2017, που είναι η πρώτη μας χρονιά αναμένουμε να φτάσει τους 2.000 Κινέζους επιβάτες για όλη τη την τουριστική περίοδο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises, Κυριάκος Αναστασιάδης.