Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα αναταράξεων στις αεροπορικές πτήσεις

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει σημαντικά τις αναταράξεις των αεροπορικών πτήσεων σε συνθήκες καθαρού ουρανού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του 2013, έχει δειχθεί ότι ο διπλασιασμός της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά και να ενισχύσει τα ρεύματα που αποτελούν τον κύριο παράγοντα των αναταράξεων.



Ο Πoλ Γουίλιαμς από το Τμήμα Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και η ομάδα του μελέτησαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των ενισχυμένων ρευμάτων χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα προσομοίωσης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε περίπτωση διπλασιασμού του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, οι ελαφρές αναταράξεις σε συνθήκες καθαρού ουρανού θα αυξηθούν κατά 59%, οι ελαφρές έως μέτριες αναταράξεις θα αυξηθούν κατά 75% τοις εκατό, οι μέτριες αναταράξεις κατά 94%, οι μέτριες έως σοβαρές αναταράξεις κατά 127%, και οι σοβαρές αναταράξεις κατά 149%.

Αν και δεν έχει συμβεί αεροπορικό δυστύχημα λόγω αναταραχών εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, και ο σχεδιασμός των μοντέρνων αεροπλάνων το καθιστά πλέον ακόμα πιο απίθανο, ο Γουίλιαμς επισημαίνει ότι οι σοβαρές αναταράξεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική φθορά στα αεροσκάφη, κάτι που θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Οι αναταράξεις καθαρού ουρανού είναι ο πιο κοινός τύπος αναταραχής που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες των αεροπλάνων. Συχνά συμβαίνουν όταν η άκρη ενός ρεύματος αλληλεπιδρά με βραδύτερα κινούμενο αέρα, και δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί ή και ανιχνευτεί από ραντάρ.

Ωστόσο, αν και αποτελούν την πιο κοινή αιτία τραυματισμών των επιβατών, οι αναταράξεις δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και οι πιλότοι μπορούν να τις χειριστούν.
----------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
----------------------------