Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Φάρμακα... βερεσέ λόγω ανέχειας

Φάρμακα με δόσεις... τον συνταξιούχο για να σώσεις! Με πίστωση και δόσεις ακόμη και των 3 ή 5 ευρώ αγοράζουν οι Θεσσαλονικείς από τα φαρμακεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι φαρμακοποιοί, όπως υποστηρίζουν από την πλευρά τους, προσπαθούν να διευκολύνουν όσους αδυνατούν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό, κάνοντας διευκολύνσεις ή ζητώντας από τους ασθενείς να δώσουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να μην εξαφανιστούν αφήνοντας χρέος.


Σύμφωνα με το φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, σε κάθε φαρμακείο της πόλης αντιστοιχούν τουλάχιστον 50-100 πολίτες που ζητούν να πάρουν τα φάρμακά τους... βερεσέ, ενώ τα ποσά που γράφονται στα τεφτέρια κυμαίνονται από 10 έως και 400 ευρώ.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα χρωστούμενα μπορεί να ξεπεράσουν και το τρίμηνο ή το εξάμηνο, ενώ δεν λείπουν ασθενείς που χρωστούν έως τρία χρόνια.

«Παρ' όλη τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, η Πολιτεία συνεχίζει να τους βάζει να καλύπτουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο ή και όλο το ποσό των φαρμάκων που χρειάζονται.
»Χαρακτηριστικό είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα κατά μέσο όρο στο 35%, όταν το 2010 ήταν στο 11%.

»Η οικονομική στενότητα της κοινωνίας φαίνεται στην καθημερινή επίσκεψη του κόσμου στα φαρμακεία.

»Συνταξιούχοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι αγοράζουν φάρμακα με πίστωση και περιμένουν τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα ή τις πρώτες δύο του επόμενου για να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Συνταγές αγοράς φαρμάκων
Βραχνάς για τους πολίτες αποτελεί και η υψηλή ή καθολική συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν για τα φάρμακά τους |
 
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «για τη διευκόλυνση όσων δεν έχουν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό κάνουμε και δόσεις των 50 ή 100 ευρώ, ενώ συχνά ζητάμε να δώσουν ό,τι μπορούν, έστω και 3 ή 5 ευρώ, προκειμένου να μην ξεκόψουν και εξαφανιστούν.

»Διότι κάποιοι χάνονται ή εξαφανίζονται ακόμη και από ντροπή που δεν έχουν να πληρώσουν. Στη συνέχεια αναζητούν άλλο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους, ανοίγοντας νέο κύκλο χρεών.
»Πάντως είναι γεγονός ότι, όταν το χρέος ξεπεράσει τα 200 ευρώ, ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται. Κάποιοι πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, αλλά κι αυτό δεν αποτελεί λύση, διότι απλώς μετακυλίουν το πρόβλημα, καθώς αντί να χρωστούν στο φαρμακοποιό, χρωστούν στην τράπεζα».

Βραχνά για τους πολίτες φαίνεται πως αποτελεί και η υψηλή ή καθολική συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.

Για παράδειγμα, σε καρδιοτονωτικό αξίας 1,42 ευρώ ο ασφαλισμένος πληρώνει 1,32 ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μόλις... 0,06 ευρώ.

Επίσης, για το γνωστό lexotanil ο ασφαλισμένος πληρώνει όλο το ποσό των 1,88 ευρώ.

Κι αν τα ποσά αυτά θεωρούνται από κάποιους χαμηλά, αρκεί να προσθέσει κάποιος τα χρήματα για την επίσκεψη στον γιατρό και το 1 ευρώ ανά συνταγή.

«Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συρρικνώσει τη δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη, όχι μόνο δεν κατήργησε το 1 ευρώ ανά συνταγή που είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο είχε καταγγείλει κατά κόρον, αλλά με τη μέθοδο της τιμής αναφοράς, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς, ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά μέσο όρο στο 35%, ενώ το 2010 ήταν στο 11%», επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει:

«Συνεπώς πολλοί ασθενείς είτε δεν πηγαίνουν καθόλου στον γιατρό, γιατί στο τέλος με την πληρωμή του γιατρού και με το ποσοστό συμμετοχής στο φάρμακο πληρώνουν περισσότερα απ' ό,τι αν απλώς πλήρωναν το φάρμακο απευθείας από την τσέπη τους, είτε αν πάνε, επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να μειώνεται περαιτέρω το ήδη χαμηλό εισόδημά τους.

»Και μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με χαμηλό εισόδημα που έχουν ανάγκη τα φάρμακα αυτά», λέει.
-------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Νίκος Φωτόπουλος 
-------------------------------------------------------------------------