Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η Μέι θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς Βρετανία

Δημοσίευμα της Βρετανικής Daily Mail, ισχυρίζεται ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θα δεσμευτεί επισήμως ενόψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου ότι θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς τη Βρετανία. Το δημοσίευμα επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές του Συντηρητικού Κόμματος.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τ. Μέι επίσης θα δεσμευτεί για την απόσυρση της χώρας από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, πολλοί φοιτητές και εργαζόμενοι από χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα έρθουν αντιμέτωποι με δυσκολίες οικονομικής και γραφειοκρατικής φύσεως.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που καλύπτουν το διάστημα μέχρι το τέλος του 2014, στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν μόνιμα και εργάζονται 52.000 Έλληνες.

Βάσει των νέων δεδομένων – αν φυσικά ισχύσουν- οι Έλληνες και γενικότερα οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε. θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλότερα δίδακτρα και δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση και ευνοϊκούς όρους για τα φοιτητικά δάνεια.

Ακόμη πιο περίπλοκα μπορεί να αποδειχτούν τα πράγματα για τους εργαζομένους, καθώς τα κριτήρια πρόσληψης μπορεί να γίνουν αυστηρότερα και να απαιτείται κάποιου είδους βίζα, η οποία μεταξύ άλλων βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια, κάτι που ισχύει και στις χώρες του Βορρά για τους πολίτες που δεν προέρχονται από την Ε. Ε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας
-------------------------------
Πηγή: Daily Mail 
-------------------------------