Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

45χρονη πέθανε περιμένοντας ασθενοφόρο – Τι απαντά το ΕΚΑΒ

Ανθρώπινες ζωές εξακολουθούν να χάνονται λόγω του γερασμένου στόλου ασθενοφόρων και της έλλειψης διασωστών.
Οι μηχανικές βλάβες είναι καθημερινό φαινόμενο για το ΕΚΑΒ Βόλου, που διαθέτει στόλο παλιών ασθενοφόρων και κινητών μονάδων, τα οποία θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία.
Για διαχειριστική ανεπάρκεια κατηγορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων το ΕΚΑΒ, με αφορμή τον θάνατο 45χρονης το Μεγάλο Σάββατο στο χωριό Αερινό Μαγνησίας.



Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «η άτυχη γυναίκα αντιμετώπισε καρδιολογικό πρόβλημα και το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου που απείχε 6 χιλιόμετρα από το σπίτι της δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια, λόγω έλλειψης διασωστών. Κλήθηκε άλλο ασθενοφόρο που είχε την ευθύνη κάλυψης της εθνικής οδού λόγω των εορτών του Πάσχα, το οποίο έφτασε στο σπίτι της γυναίκας σε 20 – 25 λεπτά. Ωστόσο, έπαθε μηχανική βλάβη έξω από το σπίτι της γυναίκας, οπότε και εκλήθη άλλο από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού που απέχει 25 χιλιόμετρα αλλά ήταν ήδη αργά».

Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου, Κώστας Χατζησταματίου, τόνισε ότι κλήθηκε το ασθενοφόρο για παροχή συνδρομής σε γυναίκα στο Αερινό κι ότι υπήρχε πληροφόρηση πως η κατάσταση ήταν σοβαρή και ενδεχομένως η γυναίκα να ήταν νεκρή. Δόθηκε εντολή στο ασθενοφόρο που είχε την κάλυψη της εθνικής οδού και την ώρα εκείνη έκανε περιπολία στο ύψος του Αλμυρού, για τυχόν τροχαία ατυχήματα, ενόψει του Πάσχα.

Το ασθενοφόρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου, έφτασε στον οικισμό «Κοκαλέικα» σε 20-25 λεπτά μετά την κλήση. «Φτάνοντας στο σπίτι το ασθενοφόρο, έπαθε ζημιά, καθώς έσπασε ένα κολάρο του κινητήρα, με αποτέλεσμα να βγει ατμός και δεν πήρε φωτιά», δήλωσε ο κ. Χατζησταματίου.

Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι επρόκειτο για μηχανική βλάβη και ο οδηγός του οχήματος, συμπλήρωνε νερό στον κινητήρα με το λάστιχο, για να μπορέσει να κινηθεί το ασθενοφόρο και να επιστρέψει στο Βόλο.
Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, κλήθηκε δεύτερο ασθενοφόρο, του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, που μετέφερε και γιατρό του Κ.Υ., το οποίο έφτασε στο σπίτι της γυναίκας στα 20 λεπτά περίπου και παρέλαβε τη νεκρή γυναίκα.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση, σήμερα Πέμπτη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε δωρεά προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Το χρηματικό ποσό καλύπτει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για οκτώ χρόνια καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου.

Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό στο Βελεστίνο Μαγνησίας το Μ. Σάββατο και την απώλεια της 45χρονης , εξέδωσε το ΕΚΑΒ, παράρτημα Θεσσαλίας.

Αναφέρει η Διευθύντρια ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κα Βασιλική Αυγέρη τα εξής:
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι δεν έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το θάνατο μιας συμπολίτη μας στο Βελεστίνο Μαγνησίας το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου, σπεύδοντας να δημοσιεύσουν άκοπα ψευδή στοιχεία εις βάρος του ΕΚΑΒ, χωρίς να τα διασταυρώσουν ως έχουν την υποχρέωση για την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινωνίας.

Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να παραθέσουμε τα ακριβή στοιχεία για το εν λόγω τραγικό συμβάν, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από το Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας προς ενημέρωση του κοινού, προς αποκατάστασης της αλήθειας και προς διάψευση αυτών που προτίμησαν για άλλη μια φορά την εύκολη λύση να κατηγορήσουν το ΕΚΑΒ για ανεπάρκεια και να υποβαθμίσουν το έργο που ευσυνείδητα και με απόλυτη συνέπεια επιτελούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια:
  • Στις 11:31 το Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, δέχτηκε κλήση για περιστατικό στην περιοχή Κοκαλέϊκα του Βελεστίνου.
  • Στις 11:32 το Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας διαβίβασε το σήμα στο κοντινότερο εν κινήσει ασθενοφόρο εκείνη τη στιγμή.
  • Στις 11:56 το ασθενοφόρο έφθασε ακριβώς στο σημείο του συμβάντος (δηλ. έξω από την οικία της παθούσας) ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ ξεκίνησαν αμέσως την παροχή των πρώτων βοηθειών στην παθούσα, η οποία δεν ανταποκρινόταν παρ όλο που έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης ΚΑΡΠΑ (Καρδιο-Αναπνευστική Αναζωογόνηση).
  • Στα 12:04 και μετά την άφιξή του το ασθενοφόρο στο συμβάν και της έναρξης της παροχής των πρώτων βοηθειών από τους διασώστες, ο οδηγός δήλωσε βλάβη του οχήματος (υπερθέρμανση του κινητήρα) και αμέσως δόθηκε από σήμα στο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αλμυρού να μεταβεί στον τόπο του περιστατικού.
  • Στις 12:24 το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αλμυρού που είχε ήδη καταφθάσει, παρέλαβε το περιστατικό το οποίο και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος της παθούσης από καρδιακή ανακοπή.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει εμφανώς ότι η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ για άλλη μια φορά ήταν άμεση και ότι τόσο οι εργαζόμενοι του Τηλεφωνικού Κέντρου ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, όσο και οι εργαζόμενοι του Τομέα Βόλου, έπραξαν το καθήκον τους όπως πάντα, με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Όπως καταδεικνύουν τα ως άνω στοιχεία όπως αυτά είναι καταγεγραμμένα στο Τηλεφωνικό Κέντρο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην προσέλευση του ασθενοφόρου στο σημείο του συμβάντος, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι άμεσα παρασχέθηκε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα στην παθούσα και μάλιστα για 20 ολόκληρα λεπτά όπως ακριβώς προβλέπεται και από το σχετικό πρωτόκολλο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, αλλά δυστυχώς δεν επανήλθαν τα ζωτικά σημεία.

Αδιαφορώντας για αυτούς που εκούσια ή από επαγγελματική ανεπάρκεια παραπληροφορούν την κοινωνία αντί να την ενημερώνουν, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους πολίτες, ότι το ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι σε αυτό καταβάλουν καθημερινά τεράστιες προσπάθειες και μάλιστα μερικές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε όλα τα έκτακτα περιστατικά με μοναδικό γνώμονα την παροχή άμεσης και πλήρους προνοσοκομειακής φροντίδας σε όλους τους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.
--------------------------------------------
Πηγή: magnesianews.gr, volosday.gr
--------------------------------------------