Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Γιατί πρέπει να φυλάς τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο φούρνο μικροκυμάτων

Μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που επιτρέπουν στον οδηγό να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητό του χωρίς να ακουμπήσει τα κλειδιά του, αποδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα των οχημάτων και η "κερκόπορτα" των επίδοξων ληστών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής The Sun, ληστές χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές που τους επιτρέπουν να επεκτείνουν το εύρος των ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιούν τα κλειδιά, με αποτέλεσμα ο αισθητήρας του αυτοκινήτου να λαμβάνει το σήμα και να ξεκλειδώνει τις πόρτες από απόσταση. Καθώς τα αυτοκίνητα δεν έχουν υποδοχή για κλειδί προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή, είναι εύκολο για τους ληστές να τα εκκινήσουν και να γίνουν καπνός.



Φαίνεται πως αυτό το "παραθυράκι" αφορά σε περισσότερους από 30 κατασκευαστές αυτοκινήτων. Το βρετανικό μέσο επικαλείται ελέγχους και προειδοποιήσεις του ADAC, του πολυπληθέστερου κλαμπ αυτοκινητιστών στη Γερμανία. Υπεύθυνοι του κλαμπ πραγματοποίησαν τεστ και επιβεβαίωσαν πως είναι δυνατό η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί από ληστές για να ξεκλειδώσουν τα οχήματα.

Ποια οχήματα μπορούν να παραβιαστούν;

Μεταξύ των οχημάτων που φαίνεται πως ενδέχεται να αποτελούν στόχο των ληστών είναι η BMW 730, το FORD Focus RS, το Toyota Prius και το VW Golf 7 GTD, με βάση όσα αναφέρει το ADAC. Και μάλιστα το κλαμπ αναφέρει πως το ειδικό μηχάνημα που ενισχύει την ένταση των ραδιοκυμάτων του κλειδιού κοστίζει μόλις 80 βρετανικές λίρες. Φαίνεται πως με αυτό, οι ληστές μπορούν να αυξήσουν την εμβέλειά του κατά τουλάχιστον 100 μέτρα, είτε το κλειδί είναι στην τσέπη του ιδιοκτήτη του, είτε κάπου μέσα στο σπίτι.

"Αποκαλύπτουμε το εν λόγω πρόβλημα σε αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι ληστές ενδέχεται να εκμεταλλεύονται αυτά τα παραθυράκια εδώ και χρόνια, χωρίς οι κατασκευαστές να παρέχουν μια αποτελεσματική λύση" σημειώνει εκπρόσωπος του γερμανικού ADAC. Από την πλευρά τους οι εταιρίες αναφέρουν πως προωθούν διαρκώς νέους τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας των νέων συστημάτων προκειμένου να λύσουν το εν λόγω πρόβλημα. Για παράδειγμα, η Mercedes δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος με δύο κλικ, στο κουμπί του κλειδιού.

Πώς βοηθά ο φούρνος μικροκυμάτων;

Φαίνεται ωστόσο, πως για όσους ιδιοκτήτες δεν παρέχεται τρόπος απενεργοποίησης, η λύση μπορεί να κρύβεται σε πιο απλούς τρόπους προστασίας. Τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιεί το σύστημα εμποδίζονται από τα τοιχώματα του φούρνου μικροκυμάτων. Κυκλοφορεί έτσι μια σύσταση που θέλει τους ιδιοκτήτες οχημάτων με παρόμοιο σύστημα να αφήνουν τα κλειδιά τους εντός της συσκευής προκειμένου να αποτρέψουν την χρήση της ειδικής μηχανής επέκτασης της εμβέλειας από τους επιτήδειους.

Κι αν η παραπάνω επιλογή μοιάζει ριψοκίνδυνη, σε περίπτωση που κάποιος κατά λάθος θέσει σε λειτουργία το φούρνο μικροκυμάτων, συστήνεται η χρήση ειδικών θηκών κατασκευασμένων από μέταλλο, μέσα στις οποίες προστατεύεται το κλειδί.
----------------------------
Πηγή:  news247.gr
----------------------------