Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα στη Μονεμβασία

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εόρτασε η τοπική μας εκκλησία τη Δευτέρα του Θωμά, την πολιούχο και προστάτιδα του τόπου μας Παναγία Χρυσαφίτισσα, στον ομώνυμο ναό της στο Κάστρο Μονεμβασίας.

  
Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο, συγχοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

 

 

 

 

Εν συνεχεία τελέστηκε η ιερά παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και ακολούθησε ιερά αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 και νωρίς το πρωί, μεταφέρθηκε η ιερά εικόνα της Παναγίας μας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ελκομένου Χριστού, όπου εψάλλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου.

 

  

  

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας στις δρομικές και καλντερίμια της βυζαντινής καστροπολιτείας, με κατάληξη στον Ιερό Ναό Ελκομένου Χριστού, όπου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας ευλόγησε την πλειάδα των ευλαβών πιστών και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εορτή.

 

  

  

 

Τον εορτασμό της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας τίμησαν μεταξύ των άλλων με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Βουλευτής και πρ. Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η πρ. Βουλευτής κα Φεβρωνία Πατριανάκου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Αβδούλος και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη.

 

 


Επίσης παρέστησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Βουνελάκης, Κατερίνα Τσαφατίνου, Θεοδούλη Σπυριδάκου, Βασίλης Κουλουβάκος, Ευστάθιος Βελιώτης και Παναγιώτης Κόκκορης και η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ματούλα Μπελεγρή. Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μονεμβασίας κ. Δημήτριος Χουσάκος, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Μολάων κ. Ευθύμιος Κοντοσταθάκος και οι Πρόεδρου των Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη, Αγγελώνας, Μεταμορφώσεως και Πακίων κ.κ. Απόστολος Καπελέρης, Αναστάσιος Γεώργας, Παναγιώτης Σκαρμούτσος και Μιχάλης Καρούνης.

 


Παρόντες τέλος ήταν ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Υποστράτηγος Δημήτριος Τριγώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ταξίαρχος Γεώργιος Μαρουδάς, ο Δοικητής του Α.Τ. Μολάων Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής του Α.Σ. Μονεμβασίας Νεκτάριος Γάγκας, ο Λιμενάρχης Νεαπόλεως Ευστάθιος Σκαλίμης, η Υπολιμενάρχης Νεαπόλεως Βασιλική Χριστοφοράκη και πλήθος κόσμου.

To monemvasianews.gr συγχαίρει και επαινεί τον εφημέριο της ενορίας, πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το Δήμο Μονεμβασίας, καθώς επίσης το Λιμενικό Σώμα, τους ψαράδες της Μονεμβασίας και όλους όσους βοήθησαν για την άρτια οργάνωση της εορτής.

Ευχόμαστε η χάρη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, να φωτίζει τα βήματα και τις ψυχές των ανθρώπων.

 

 

 

  

 

 

  

  

  

 
--------------------------------------------------------------------------------
Πηγή monemvasianews.gr- Φωτογραφίες:: Δημήτρης Σιάχος
--------------------------------------------------------------------------------