Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Επιστολή κ. Π.Χατζηγιάννη σχετικά με το δημοσίευμα "Σημαντική συμφωνία της Δημοτικής Αρχής Κυθήρων για την υδροδότηση του νησιού"

Κυριε Λαμπρινιδη  καλησπερα σας  
Σχετικα με το αρθρο σας
ΤΡΊΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2017
Επειδή θεωρώ πολύ σοβαρό το θέμα επάρκειας του νερού στα Κύθηρα , προβαίνω στον σχολιασμό του θέματος.

Παράκληση , ο σχολιασμός αυτός να γίνει βάση για περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των Κυθηρίων.


Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό του Δημάρχου να ασχολείται με θέματα προβολής του. Τι ποιό μεγαλόσχημο από Mediterranean Partnership – Coca Cola – Memorandum  !  


Βέβαια όλα αυτά ηχούν υπερβατικά στα αυτιά των Τσιριγωτών , αλλά πιστεύω ότι πίσω από όλα αυτά τα σχήματα δεν υπάρχει τίποτα . Ή όπως γίνεται ευκολότερα αντιληπτό απο τον Δήμαρχο μας – trivial things .

Δηλαδή :

1.   Τρείς δεξαμενές
2.   εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές κλπ.... δηλ να μην ξοδεύουν νερό
3.   σεμινάρια επιμόρφωσης ... και σε ιδιώτες υδραυλικούς    (δηλ.  τι;)
4.   ειδικά ακροφύσια εξοικονόμησης νερού  !
5.   προετοιμασία των βάσεων δεξαμενών

«Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία εναλλακτικής χρηματοδότησης απαραίτητων έργων ύδρευσης, που αποδεικνύει την εξωστρέφεια του Δήμου μας και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλα ιδιωτικά χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ωφελήσει πολλά νησιά εδώ και αρκετά χρόνια»

Πραγματικά εκπλήσσομαι από την συγγραφική δεινότητα του Δημάρχου μας . Όμως όλα αυτά είναι παχειά λόγια και μόνον.

Αντί λοιπόν να ρίχνει μπετά για να κάνει βάσεις , που τόσο μικρές δεξαμενές μάλλον για πυρόσβεση κάνουν, να φυλάξει το μπετόν για την κατασκευή τριών μικρών ταμιευτήρων νερού.

Το νερό της βροχής (δεν ξεχάσαμε τις τεράστιες βροχές φέτος) πάει τζάμπα στην θάλασσα. Όμως αν το συγκρατούσαμε σε μικρά φράγματα θα είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

1.   Επάρκεια νερού ακόμα και γιά άρδευση το καλοκαίρι, βοηθόντας τους μικρούς παραγωγούς γεωργικών προιόντων. Αν γίνει αυτή η δράση θα μπουν και άλλοι νέοι στην τοπική γεωργική παραγωγή.
2.   Η πιθανή απορροφητικότητα του πυθμένα εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ’ επέκταση τις γεωτρήσεις.
3.   Η επίδραση της μικρής αυτής λίμνης είναι τέτοια που σε μία σημαντική ακτίνα δημιουργείται ιδιαίτερη χλωρίδα.

Δεν μιλάω ούτε για την οριστική λύση που είναι η αφαλάτωση γιατί αυτή απαιτεί σοβαρές εγκαταστασεις ΑΠΕ, που ενώ δεν είναι στο θέμα μας, είναι η ολιστική λύση ώστε τα Κύθηρα να γίνουν Ενεργειακά Αυτόνομα.

Δεν μιλάω ούτε για μικρά υδροηλεκτρικά που μπορούν να συνοδεύουν τους ταμιευτήρες και να λειτουργούν σαν κλειστό κύκλωμα αποταμίευσης – παραγωγής ενέργειας.

Δεν υπάρχει πιο ιδανικό φυσικό ανάγλυφο απο αυτό των Κυθήρων με τα υψομετρικά και τις χαράδρες για κατασκευή φράγματος !

Μάλιστα αναρτώ μία τοποθεσία όπως φαίνεται στο Google Earth, μετά τις Αλεξανδράδες που είναι ιδανική.Η Ανδαλουσία / Marbella – έχει ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με Κύθηρα.
Δεν βλέπω λοιπόν τον λόγο γιατί δεν μπορούμε και εμείς να κάνουμε τα ίδια με αυτούς ώστε να έχουμε επάρκεια νερού.

Η Marbella είναι γεμάτη με κήπους  και γήπεδα golf  και κανένας Δήμαρχος δεν έκανε διαφημιστική καμπάνια να μην ποτίζουν τα καλοκαίρια!  Και αν δεν θέλετε την Ανδαλουσία κοιτάξτε προς την Κύπρο.

Κύριε Δήμαρχε κάντε κάτι με σημαντική επίπτωση πάνω στην οικονομική ζωή των Κυθήρων.
Δεν έχουν σημασία οι παιδικές χαρές ή οι πλακοστρώσεις – δεν λέω καλά είναι αλλά δεν ιεραρχούνται σε πρώτη προτεραιότητα. Δεν δημιουργούν Ανάπτυξη ούτε φέρνουν χρήματα στα Κύθηρα.

Δράσεις που θα φέρουν Ανάπτυξη και θα φύγει η μιζέρια είναι :
1. Το Αεροδρόμιο
2. Η Ενεργειακή Επάρκεια μέσω ΑΠΕ
3. Επάρκεια υδάτινων πόρων με την δημιουργία φραγμάτων και   
    μελλοντικά με αφαλάτωση.

Μόνον έτσι θα υπάρξη μακροημέρευση και αναγνώριση της Δημαρχιακής σας θητείας.


Πάνος  Χατζηγιάννης

Αρχιτέκτων ΕΜΠ
M.Arch II UCLA

Σύμβουλος
Βιοκλιματικού
Σχεδιασμού