Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η εφαρμογή του MIT που σας μαθαίνει μια ξένη γλώσσα σε δευτερόλεπτα

Θα θέλατε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, αλλά δεν έχετε τον χρόνο; Μια εφαρμογή που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT ακυρώνει αυτό το επιχείρημα, αφού θα επιτρέπει στον καθένα να μάθει μια ξένη γλώσσα χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνει πολύ χρόνο.

Για την ακρίβεια δεν θα αφιερώνει καν χρόνο, αλλά θα αξιοποιεί τις πάμπολλες στιγμές αδράνειας που όλοι βιώνουμε καθημερινά. Οι ερευνητές του ΜΙΤ τις αποκαλούν «μικρο-στιγμές» –όταν π.χ. αναμένουμε απάντηση σε ένα μήνυμα ή σε ένα email ή να συνδεθεί το κινητό μας σε ένα Wi-Fi δίκτυο. Γι’ αυτό και η σουίτα των εφαρμογών που έχουν αναπτύξει ονομάζεται WaitSuite.

Πώς γίνεται να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα σε δευτερόλεπτα;
Όταν λέμε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, μη φανταστείτε ότι θα γίνετε και καθηγητές. Εννοούμε ότι θα μάθετε ορισμένες λέξεις, σταδιακά θα εξοικειωθείτε με το βασικό λεξιλόγιο και ενδεχομένως να παρακινηθείτε ώστε να εντρυφήσετε περαιτέρω.

Η λογική που αξιοποιεί η WaitSuite βασίζεται σε apps μικρο-μάθησης, όπως το ιδιαίτερα επιτυχημένο Duolingo, το οποίο έχει αναθεωρήσει τον τρόπο που οι περισσότεροι μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του WaitSuite είναι ότι δεν απαιτεί καν να αφιερώσετε χρόνο, αλλά αξιοποιεί στιγμές της καθημερινότητας που διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένες.

 

Πρακτικά λειτουργεί ως επέκταση που ενσωματώνεται στο e-mail και στον web browsers. Στόχος των developers είναι να εμφανίζεται το εργαλείο όταν δεν υπάρχει δραστηριότητα και αρχικά το έχουν ενσωματώσει σε πέντε διαφορετικές περιστάσεις: στην αναμονή για σύνδεση στο Wi-Fi, για την ολοκλήρωση της αποστολής ή λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τη λήψη άμεσων μηνυμάτων, τη φόρτωση κάποιας εφαρμογής, αλλά και κατά τη διάρκεια της αναμονής για το ασανσέρ.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να πάρετε μια συνοπτική ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών:



Όπως δήλωσε η επικεφαλής της πλατφόρμας και διδακτορική ερευνήτρια του ΜΙΤ, Carrie Cai «Η WaitSuite ενσωματώνεται άμεσα στις υπάρχουσες εργασίες και δραστηριότητές σας, ούτως ώστε να μπορείτε εύκολα να μάθετε χωρίς να διακόπτετε αυτό που ήδη κάνετε», ενώ όσον αφορά τη διαφορά της από αντίστοιχες εφαρμογές, δήλωσε: «οι αυτόνομες εφαρμογές είναι συχνά άβολες και οι χρήστες καλούνται να τις ανοίγουν ξεχωριστά μέχρι να ενταχθούν στο κλίμα».

Η μελέτη αναλυτικά εδώ.

Πόσες λέξεις θα μαθαίνετε την ημέρα;

Όσοι δοκίμασαν τη σουίτα και ειδικότερα την εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων του συστήματος (WaitChatter), έμαθαν κατά μέσο όρο τέσσερις νέες λέξεις την ημέρα, ή 57 λέξεις κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες χρήσης. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης, γρήγορα διαπίστωσαν ότι το σύστημα επέτρεπε στους χρήστες να εστιάσουν περισσότερο στις βασικές υποχρεώσεις και εργασίες τους, δεδομένου ότι υπέκυπταν λιγότερο στον πειρασμό των social media, ενώ παράλληλα εξέφραζαν ικανοποίηση γιατί μάθαιναν ορισμένες ξένες λέξεις.

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα για τους χρήστες του «WiFiLearner», το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα όταν ανιχνεύει ότι ο υπολογιστής τους αναζητά μια σύνδεση WiFi, αλλά και του «ElevatorLearner», που ανιχνεύει την εγγύτητα σε ανελκυστήρες μέσω των Bluetooth αισθητήρων χαμηλής κατανάλωσης iBeacons.

 

Η πρώτη σουίτα εφαρμογών αφορά στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση επιστημονικών, ιατρικών ή νομικών όρων ή ακόμη και μαθηματικών.

Προς το παρόν, έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε την πρώτη από τις εφαρμογές της WaitSuite. Το WaitChatter είναι διαθέσιμο δωρεάν για download μέσω του site του CSAIL, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα apps. Σε πρώτη φάση οι γλώσσες που θα προσφέρονται είναι τα γαλλικά και τα ισπανικά, αρκεί βέβαια ο χρήστης να γνωρίζει αγγλικά.
Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.
-----------------------------------------------------
Πηγή: Liberal.gr-Του Γιάννη Γορανίτη
-----------------------------------------------------