Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι, λίγα μόλις 24ωρα πριν τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στη χώρα. Η γαλλική πρωτεύουσα δέχτηκε ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα από τους τζιχαντιστές ακριβώς στην καρδιά της, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός  να σκοτωθεί κι άλλοι δύο να τραυματιστούν από ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

 
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. τοπική ώρα όταν ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Αμέσως, εξήλθε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε από την αρχή πεπεισμένος πως η επίθεση στη λεωφόρο της Champs Elysees κατά την οποία ο ένοπλος δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία, είναι πράξη τρομοκρατίας.

Η πλατιά λεωφόρος με τα πολυκαταστήματα που οδηγεί μακριά από την Αψίδα Θριάμβου ήταν κατάμεστη με Παριζιάνους και τουρίστες που χαίρονταν την ανοιξιάτικη βραδιά, αλλά η αστυνομία εκκένωσε γρήγορα την περιοχή που παρέμεινε άδεια μέσα στη νύχτα εκτός από τους βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και τα περιπολικά της αστυνομίας.
παρίσι επίθεση

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία εκδιώχνεται από τις περιοχές που είχε καταλάβει στο Ιράκ και τη Συρία από συμμαχίες της Δύσης, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση μέσω του πρακτορείου ειδήσεών της Amaq, κατονομάζοντας τον δράστη ως Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος.
Η ανάληψη ευθύνης έγινε γρήγορα και η ταύτιση του δράστη με συγκεκριμένο άτομο υποδεικνύει κάποιο βαθμό άμεσης επαφής με το ΙΚ. Η οργάνωση ανέλαβε επίσης και την ευθύνη για επίθεση με αυτοκίνητο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, όταν σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, χωρίς να δώσει για αυτό άλλες πληροφορίες.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης - αναζητείται και δεύτερο άτομο
Ο ένοπλος δράστης της επίθεσης στο Παρίσι ήταν 39 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την "ριζοσπαστικοποίησή" του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για την "ριζοσπαστικοποίησή" του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους, ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, και ήταν μαχητής της οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπ. Εσωτερικών η αστυνομία αναζητά κι έναν ύποπτο ακόμα για την σχέση του με το χθεσινό συμβάν.

Η Γαλλία έχει ζήσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης από το 2015 και έχει πέσει θύμα μιας σειράς επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές - κυρίως νεαροί άνδρες που μεγάλωσαν στη Γαλλία και το Βέλγιο - στις οποίες έχουν σκοτωθεί πάνω από 230 άτομα τα δύο τελευταία χρόνια.
παρίσι επίθεση

Στο προσκήνιο το Εθνικό Μέτωπο

Το επεισόδιο έφερε ξανά στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης.

Μιλώντας μετά από τηλεοπτική παρουσίασή της χθες, δήλωσε ότι ήταν "ιδιαίτερα θυμωμένη" καθώς και λυπημένη για τους αστυνομικούς θύματα "γιατί δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα για να προστατευθούν οι συμπατριώτες μας. Χρειάζονται περισσότερα από την συμπόνια μας".

Οι υποψήφιοι στις εκλογές είπαν ότι είχαν προειδοποιηθεί για τους ένοπλους της Μασσαλίας. Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των συντηρητικών, είπε ότι θα ακυρώσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για σήμερα.

Κάλεσε επίσης και για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας γενικότερα, παρότι σύμφωνα με το νόμο η εκστρατεία σταματά έτσι κι αλλιώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
-----------------------------
Πηγή:  capital.gr
-----------------------------