Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Δεν συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες αγρότες στις αποζημιώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές

Μια ακόμη «χαμένη ευκαιρία» της χώρας μας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες, που θα αποζημιωθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημίες, που υπέστησαν οι αγρότες της από φυσικές καταστροφές στα τέλη του 2015 και μέχρι τα μέσα του 2016, στηλιτεύει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.



Η κ. Αραμπατζή ζητά να ενημερωθεί για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες, που θα λάβουν τις εν λόγω κοινοτικές αποζημιώσεις ύψους 71,5 εκατ. ευρώ συνολικά, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτέλεσε μία από τις πλέον δύσκολες χρονιές για την χώρα μας από πλευράς ζημιών, που προέρχονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονες χιονοπτώσεις, χαλάζι, πλημμύρες, ξηρασία).

Ζητά δε από τον κ. Αποστόλου να διασαφηνίσει αν και πότε υπήρξε σχετικό αίτημα από την Ελλάδα προς την ΕΕ προκειμένου να λάβει αποζημιώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για ποιον λόγο αυτό απορρίφθηκε, εφόσον κατατέθηκε και να δώσει ο Υπουργός στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα.

Επιπροσθέτως ζητά απαντήσεις για το αν η χώρα μας υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ανάλογο αίτημα έκτακτης ενίσχυσης για την περίοδο μετά τα μέσα του 2016, περίοδο που υπήρχαν εξίσου δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στη συνεδρίαση της 3ης Απριλίου 2017 στο Λουξεμβούργο αποφάσισε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης με σκοπό την πληρωμή αποζημιώσεων σε αγρότες, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στα τέλη του 2015 και μέχρι τα μέσα του 2016.
Για τον σκοπό αυτό δε, θα εκταμιευθεί συνολικό ποσό 71,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί στις:
  • Μεγάλη Βρετανία, 60,3 εκατ. ευρώ, για τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016
  • Κύπρο, 7,30 εκατ. ευρώ για την ξηρασία και τις πυρκαγιές μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιουνίου 2016 και
  • Πορτογαλία, 3,93 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2016
Την ίδια στιγμή, αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές, που θα μοιραστούν τα εγκεκριμένα κοινοτικά χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι το 2016 αποτέλεσε για την Ελλάδα μία από τις πλέον δύσκολες χρονιές για την Ελλάδα από πλευράς ζημιών, που προέρχονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονες χιονοπτώσεις, χαλάζι, πλημμύρες, ξηρασία) με τον ΕΛΓΑ να έχει επιβαρυνθεί με υποχρεώσεις - ρεκόρ  για αποζημιώσεις σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Το εργαλείο αυτό της Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα επιπρόσθετης και έκτακτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης πληγέντων από δυσμενή καιρικά φαινόμενα χωρών, ανεξάρτητα από τα ΠΣΕΑ και από κρατικές ενισχύσεις

Τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης θα αποτελούσαν πολύτιμη ανάσα για τους πληγέντες παραγωγούς ιδιαίτερα σε  μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και νέας ύφεσης
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 6 Μαρτίου 2017, τα κράτη – μέλη που αποζημιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης είχαν υποβάλει ταχύτατα αίτηση για κινητοποίηση του Ταμείου, με χρονικό ορίζοντα από 1 μήνα (Μεγ. Βρετανία, Πορτογαλία) μέχρι και 3 μήνες (Κύπρος)


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Υπήρξε αίτημα από την Ελλάδα προς την ΕΕ προκειμένου να λάβει αποζημιώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την περίοδο 2015-2016; Παρακαλούμε για την κατάθεση των σχετικών εγγράφων.
2. Αν υπήρξε αίτημα, για ποιον λόγο αυτό απορρίφθηκε από την ΕΕ; Αν πάλι δεν υπήρξε, για ποιον λόγο επιδείξατε αδιαφορία για μία τόσο σημαντική ενίσχυση;
3. Υπέβαλε η χώρα μας στα αρμόδια κοινοτικά όργανα ανάλογο αίτημα έκτακτης ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την περίοδο μετά τα μέσα του 2016, που υπήρχαν εξίσου δυσμενείς καιρικές συνθήκες; Έγιναν στο σύνολό τους οι προαπαιτούμενες εκτιμήσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές;
--------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
--------------------------------