Σάββατο 8 Απριλίου 2017

45% ανεργία στους νέους. Τι κάνουμε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα του 2017 είναι η ανεργία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στους νέους 15-24 χρονών είναι στο 45% και στους νέους 25-34 χρονών, στο 30%.

Το εν λόγω πρόβλημα έχει δυστυχώς πολλές επιπτώσεις για τους νέους τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Την τελευταία 7ετία, πολλοί ικανοί νέοι άνθρωποι με δεξιότητες έφυγαν στο εξωτερικό, με την ελπίδα να γυρίσουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα «όταν θα έχουν αλλάξει τα πράγματα». Τι χρειάζεται όμως στα αλήθεια να γίνει, για να αλλάξει προς το καλύτερο η σημερινή απελπιστική κατάσταση;


Αρχικά πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα της επένδυσης στο Ελληνικό, που αφορά το έργο αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου και του παράκτιου μετώπου του Αγίου Κοσμά.

Είναι μια επένδυση κεφαλαίων που μπορεί να φτάσει τα 8 δις και να δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας. Παρόλα αυτά «κολλάει» εξαιτίας των αριστερών ιδεοληψιών του Σύριζα. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με παραχώρηση τους στη Fraport, ιδιωτικοποίηση που θα εκσυγχρονίσει τα αεροδρόμια και μπορεί να δημιουργήσει μέχρι 18.000 νέες θέσεις εργασίας. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση ευτυχώς προχώρησε. Χαρακτηρίστηκε όμως από τους ίδιους τους υπουργούς του Σύριζα και από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυστυχώς, ως «ξεπούλημα» και «καταναγκαστικό έργο».

Δεν αρκούν λοιπόν από μόνες τους οι ιδιωτικοποιήσεις και οι επενδύσεις, πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών στην κοινωνία. Επιτακτική ανάγκη, η απενοχοποίηση του επιχειρείν. Αναφέρω χαρακτηριστικά το ακόλουθο παράδειγμα. Στο εξωτερικό, τα πανεπιστήμια συνδέονται με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, κάτι που βοηθάει σημαντικά τους νέους στην εξεύρεση της 1ης τους εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια οργανώνουν εκδηλώσεις δικτύωσης φοιτητών και επιχειρήσεων. Έτσι οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τους φοιτητές και αξιολογούν τα βιογραφικά τους. Στην Ελλάδα αν μια επιχείρηση διανοηθεί να κάνει παρουσίαση σε δημόσιο πανεπιστήμιο, την επόμενη μέρα αυτό πιθανότατα θα καεί. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι σε καμία περίπτωση.

Κατ’ επέκταση, το σοσιαλιστικό μοντέλο υψηλοί φόροι, υψηλές εισφορές που ακολουθεί η κυβέρνηση, καταδικάζει στην ανεργία τους νέους ανθρώπους. Χρειάζεται υιοθέτηση της φιλελεύθερης ιδεολογίας παράλληλα με την δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικό περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως σε κλάδους που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο τουρισμός. Μεταξύ άλλων, χαμηλότερη και σταθερή φορολογία αλλά και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στις εμπορικές αντιδικίες, καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια τράπεζα η χώρα μας είναι σε εκείνες με τις χειρότερες επιδόσεις στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης.

Κλείνω με την αισιόδοξη πεποίθηση, πως οι νέοι άνθρωποι θα μπορέσουν σύντομα να βρουν δουλειές στη χώρα τους, με την προϋπόθεση, πως οι πολιτικοί που ενδιαφέρονται στα αλήθεια για τους νέους, θα συγκρουστούν σφοδρά με τις αριστερές ιδεοληψίας, τα αναχρονιστικά κλισέ που επικρατούν στην κοινωνία και με όλα όσα μας κρατάνε πίσω.

Του Θοδωρή Καλαμπόκη*

*Ο Θοδωρής Καλαμπόκης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, μέλος του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Ε.ΣΥ.Ν. και αντιπρόεδρος των Ελλήνων αποφοίτων LSE.
-------------------------------
Πηγή: Liberal.gr
-------------------------------