Νέα σημαντική αύξηση στα έσοδα και τις αφίξεις περιμένει φέτος η Υπουργός Τουρισμού κ.Έλενα Κουντουρά καθώς τα στοιχεία που έχει σήμερα στη διάθεση της δείχνουν διψήφια άνοδο των κρατήσεων, 15% - 70% από όλες τις αγορές. Όπως εξηγεί σε συνέντευξή της εφ' όλης της ύλης στο περιοδικό E7, τα διαδοχικά ρεκόρ που πετυχαίνει ο ελληνικός τουρισμός μετά το 2015 οφείλονται στη νέα εθνική τουριστική πολιτική που στόχο έχει να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για ολόκληρο το χρόνο.
Η Υπουργός επισημαίνει πως η αναντιστοιχία εσόδων - αφίξεων που καταγράφηκε το 2016 βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις διεθνείς εταιρείες αναλύσεων και τους εγχώριους φορείς. Προαναγγέλλει μάλιστα την κατάρτιση μέσα στο 2017 του «εθνικολογιστικού εργαλείου του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού» και την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Τουρισμού, δύο σημαντικών εργαλείων για την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των στοιχείων
Η κυρία Κουντουρά τονίζει πως η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις στον Τουρισμό και σημειώνει: «Ενδεικτικό της δυναμικής είναι το γεγονός ότι στον αναπτυξιακό νόμο, το 40% των προτάσεων που υποβλήθηκαν αφορούν σε τουριστικές επενδύσεις, και αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής αξίας των προς ένταξη επενδυτικών σχεδίων».
Για τις συνεχείς εκκλήσεις των φορέων του Τουρισμού να περιοριστεί η υπερφορολόγηση η κ. Κουντουρά υποστηρίζει πως η κυβέρνηση διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις για τη σταδιακή ελάφρυνση των επιχειρήσεων «από τα συσσωρευμένα βάρη της κρίσης και από τις αναπόφευκτες δεσμεύσεις που προήλθαν από πολιτικές του παρελθόντος».
Κυρία Κουντουρά, αν τα αποτελέσματα του ελληνικού τουρισμού συνιστούν ένα «θαύμα» όπως τα χαρακτήρισε πρόσφατα ο Γεν. Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Τάλεμπ Ριφάι, το ερώτημα είναι: έχουν τα θαύματα διάρκεια; Πώς θα διασφαλίσετε την ανοδική πορεία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια;
Το 2015 εφαρμόσαμε τη νέα εθνική τουριστική πολιτική με στόχο και όραμα η Ελλάδα να καταστεί παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 365 ημέρες το χρόνο. Τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής της, πετύχαμε διαδοχικά ρεκόρ στα τουριστικά μεγέθη μας, με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου αντιμετωπίζοντας με επιτυχία εξωγενείς προκλήσεις και αστάθμητες δυσκολίες. Σε συνέχεια του ρεκόρ των 26,1 εκατ. το 2015, το 2016 ο αριθμός των διεθνών αφίξεων ξεπέρασε τα 27,5 εκατομμύρια. Το 2017 έχει ξεκινήσει θεαματικά, με διψήφια αύξηση από όλες τις αγορές. Προκειμένου λοιπόν να πετύχουμε την συνεχή τουριστική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, εφαρμόσαμε την πολιτική μας σε βάθος τετραετίας και με πέντε στρατηγικούς άξονες, που έχει ήδη αποδώσει.
Επιδιώξαμε και επιμηκύναμε την τουριστική περίοδο για πρώτη φορά από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο, που αποτελούσε ζητούμενο ετών της τουριστικής αγοράς. Σε συνέχεια της αύξησης τους θερινούς μήνες αιχμής, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών σε αφίξεις και πληρότητες στην πλειοψηφία των προορισμών. Ανοίξαμε νέες ξένες αγορές επισκεπτών υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών, τη Μέση Ανατολή την Κίνα και τη Ν. Κορέα, υποστηρίξαμε σημαντικά τη Ρωσία και την Αμερική, με αποτέλεσμα την διψήφια αύξηση από τις αγορές αυτές, που συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά το 2017.
Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από πρωτεύουσες και περιφερειακά αεροδρόμια του εξωτερικού, προς δημοφιλείς και νέους ελληνικούς προορισμούς. Προωθούμε το θεματικό τουρισμό και νέους ελληνικούς προορισμούς για την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο και την ανάπτυξη νέας τουριστικής δραστηριότητας, που δημιουργεί νέες πηγές εσόδων και απασχόλησης, ώστε τα οφέλη να κατανέμονται ισόρροπα και να διαχέονται στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών.
Υποστηρίξαμε την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων, ώστε να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη διαθεσιμότητα και να ανταποκριθούμε στο αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα τα επόμενα χρόνια. Το 2016 καταγράφηκε έκρηξη του εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος για επενδύσεις υψηλής ποιότητας στον τουρισμό.
Ποιους στόχους έχετε θέσει για φέτος όσον αφορά τις αφίξεις και τις εισπράξεις και πως θα αποφευχθεί η περσινή αναντιστοιχία στα δύο μεγέθη;
Η εξέλιξη των μέχρι στιγμής κρατήσεων δείχνει αύξηση 15% έως και 70% από όλες τις αγορές. Αυτή η ισχυρή αύξηση προκύπτει από τα στοιχεία που λαμβάνουμε από τις συναντήσεις μας με τους tour operators του εξωτερικού και εκπροσώπους της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας και από τη συμμετοχή μας στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, όπου κλείνονται οι συμφωνίες της τουριστικής αγοράς.
Είναι νωρίς να προχωρήσουμε σε ασφαλή εκτίμηση για τα ακριβή μεγέθη, ωστόσο η αύξηση κατά 1,5 εκατομμύριο των προγραμματισμένων αεροπορικών σχέσεων σε σχέση με πέρυσι που ήταν χρονιά ρεκόρ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών πακέτων, ενισχύουν την εκτίμηση μας και το στόχο μας ότι το 2017, εκτός απροόπτου θα αποτελέσει την καλύτερη μας χρονιά σε αφίξεις και έσοδα.
Όσον αφορά το 2016, δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για τα τελικά έσοδα. Παρ' όλα αυτά γνωρίζουμε από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ότι σημειώθηκε αύξηση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ, ενώ και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αύξηση των καταθέσεων την τουριστική περίοδο υψηλής αιχμής Μαΐου - Οκτωβρίου. Οι έρευνες των διεθνών εταιρειών αναλύσεων, όπως η STR και η JFK έδειξαν άνοδο στις τιμές των δωματίων ξενοδοχείων, τα στοιχεία των μεγαλύτερων ξένων tour operators καταδεικνύουν υψηλότερες τιμές των τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, και οι μεγαλύτερες παγκόσμιες ταξιδιωτικές πλατφόρμες κατέγραψαν αύξηση των τιμών διαμονής των καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το 2016 αυξήθηκε 10% ο τουρισμός πολυτελείας, ενώ και στα στατιστικά στοιχεία των ξένων χωρών, με βάση το σύστημα Δορυφόρων Λογαριασμών που διαθέτουν, εμφανίζονται υψηλότερες δαπάνες των ξένων τουριστών στην Ελλάδα το 2016, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Γίνονται σήμερα νέες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό; Πως μπορούν οι επίδοξοι επενδυτές από τη χώρα μας και το εξωτερικό να εκμεταλλευθούν το θετικό momentum, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι θετικές συνέπειες του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία;
Ενθαρρύνουμε νέες τουριστικές επενδύσεις, και ήδη έχει καταγραφεί έκρηξη του επενδυτικό ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μόνο το 2016, κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία one-stop-shop του υπουργείου μας 142 νέες προτάσεις έργων για νέα αλλά και υφιστάμενα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων δυναμικότητας άνω των 300 κλινών με στόχο την επέκταση ή και αναβάθμισή τους, καθώς και τη δημιουργία εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται δεκαέξι μεγάλες επενδύσεις Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων, εκ των οποίων τέσσερις προτάσεις υποβλήθηκαν την περσινή χρονιά. Ενδεικτικό της δυναμικής είναι το γεγονός ότι στον αναπτυξιακό νόμο, το 40% των προτάσεων που υποβλήθηκαν αφορούν σε τουριστικές επενδύσεις, και αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής αξίας των προς ένταξη επενδυτικών σχεδίων. Μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενισχύουμε με χρηματοδότηση τις μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους, και σύντομα θα προκηρύξουμε και νέο πρόγραμμα για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
Με επαφές και συναντήσεις που έχουμε με επενδυτικούς φορείς του εξωτερικού και ενδιαφερόμενους επενδυτές προωθούμε συστηματικά τις σημαντικές ευκαιρίες για επωφελείς επενδύσεις στον ελληνικό τουριστικό τομέα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε καθιερώσει με τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού, παρουσιάζουμε τις δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων που κινητοποιούν τουριστική δραστηριότητα σε νέους προορισμούς και στην τοπική οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία του κορυφαίου tour operator ΤUI σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Futouris για την υλοποίηση προγράμματος βιώσιμου τουρισμού στην Κρήτη, με στόχο τη διασύνδεση του τουρισμού με την γεωργία και τα προϊόντα λαδιού και κρασιού. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργεί ένα δίκτυο με την καταρχάς συμμετοχή 75 παραγωγών του νησιού, για την ανάπτυξη της Κρήτης σε υπόδειγμα προορισμού διακοπών βιώσιμης διατροφής σε όλο τον κόσμο.
Οι φορείς του τουρισμού σας ζητούν να αναλάβετε πρωτοβουλίες ενάντια στην υπερφορολόγηση που πλήττει τις επιχειρήσεις και τον τουριστικό προϊόν γενικότερα. Αναφέρονται στον αυξημένο ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, στον ΕΝΦΙΑ και την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από την πρώτη Ιανουαρίου 2018. Υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για ελάφρυνση ορισμένων από αυτά;
Η κυβέρνηση καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια με σκληρές διαπραγματεύσεις για τη σταδιακή ελάφρυνση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, από τα συσσωρευμένα βάρη της κρίσης και από τις αναπόφευκτες δεσμεύσεις που προήλθαν από πολιτικές του παρελθόντος. Σε αυτήν την προσπάθεια, εντάσσεται η απόφαση για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχθηκαν πιέσεις από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, και που το υπουργείο υποστήριξε θερμά.
Το Υπουργείο Τουρισμού διαβουλεύεται διαρκώς με τους θεσμικούς εκπροσώπους του τουρισμού και μεταφέρουμε τα αιτήματα στα καθ' ύλην αρμόδια για τα θέματα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής Υπουργεία, προς όφελος του κλάδου. Όμως, ο ρόλος και η ευθύνη του έργου του Υπουργείου μας είναι να χαράζει τη στρατηγική, να νομοθετεί για την προστασία και ανάπτυξη του τουρισμού, να ενθαρρύνει την τουριστική δραστηριότητα και παράλληλα να προωθεί και να προβάλλει το ελληνικό τουριστικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά.
Τα δύο τελευταία χρόνια με νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις δώσαμε προτεραιότητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Λύσαμε χρονίζοντα προβλήματα στο σύνολο των επιμέρους κλάδων του τουρισμού, ρυθμίσαμε θέματα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, και απλουστεύσαμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και λειτουργίας. Καταργήσαμε το αναχρονιστικό καθεστώς των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, και δώσαμε τη δυνατότητα αναβάθμισης κατηγοριών των ξενοδοχείων και επαναλειτουργία των κλειστών μονάδων που δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αυτή τη δυνατότητα. Στηρίζουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με προγράμματα του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων. Και σε αυτήν την κατεύθυνση της ανάπτυξης, θέλουμε και τη στήριξη όλου του κλάδου και της τουριστικής αγοράς για την καταπολέμηση παθογενειών του συστήματος, όπως στο μέτωπο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στην παροχή υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών.