Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σχέδιο να έρθουν οι Lloyds στον Πειραιά λόγω Brexit

Την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας να ζητήσει την μεταφορά του ναυτιλιακού τμήματος των Lloyds στον Πειραιά, με αφορμή την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέγραψε σήμερα ο ΥΝΑ, Παν. Κουρουμπλής, μιλώντας στην Ένωση Λιμένων Ελλάδας.
Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την υλοποίηση του οποίου θα πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να γίνει ο Πειραιάς ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.


«Όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει πείσμα, σχέδιο, επιμονή, και προσπάθεια, και πρέπει να σας πω ότι διαθέτουμε όλη αυτή τη βούληση σε συνεργασία μαζί σας για να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες», δήλωσε ο υπουργός.

Είπε ακόμα ότι το ΥΝΑ καταγράφει συστηματικά όλα τα λιμάνια και τα αγκυροβόλια της χώρας, μικρά και μεγάλα, τα οποία είναι περίπου 890. Ταυτοχρόνως εκπονεί ένα σχέδιο λιμενικής πολιτικής. 
Έτσι η χώρα θα αποκτήσει ένα σύστημα παρακολούθησης όλων αυτών των χώρων και θα μπορεί, ιεραρχώντας τις ανάγκες και τις δυνατότητες που διαθέτει κάθε λιμάνι, να βελτιώνει τις υποδομές.
«Θα μπορούμε έτσι να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν με τις προσεγγίσεις των πλοίων», δήλωσε και υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε σχέδιο λιμενικής πολιτικής. «Αυτό που υπήρχε ήταν ατάκτως ερριμμένα πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τα λιμάνια. 

Όμως, λιμάνια που πλέον αποτελούν την πόρτα μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων της Ευρώπης, λιμάνια που αποτελούν την έξοδο για την Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή, λιμάνια που μπορεί να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας έχουν ανάγκη από κανονισμούς ικανούς να διαμορφώσουν ένα σταθερό σύγχρονο και ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες πλαίσιο, κανονισμό, για τη λειτουργία τους. Σε αυτόν τον τομέα οι προσπάθειες που έχουν γίνει είναι πάρα πολύ χρήσιμες, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αυτός ο κανονισμός να έρθει και να δέσει με τον τρόπο λειτουργίας των λιμανιών μας».

Ο ΥΝΑ αναφέρθηκε ακόμα στην πρωτοβουλία του Υπουργείου για την θεσμοθέτηση πραγματικής νησιωτικής πολιτικής στην Ευρώπη, με την ευκαιρία της προεδρίας της Μάλτας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού του Υπουργείου και στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι και για τα δύο προγράμματα υπάρχει μια βασική αρχή, πως όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, μικρά και μεγάλα και όλα τα συστήματα που θα χρειαστούν για τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου, αλλά και για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στη θάλασσα, θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα ή θα γίνουν με συμπράξεις ελληνικών εταιριών. Τίποτα δε θα κατασκευαστεί ούτε θα αγοραστεί στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία που έχει για το Υπουργείο Ναυτιλίας η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. «Είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, γιατί πλέον η ζήτηση για επισκευές είναι πελώρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
------------------------------------------------------
Πηγή:  newmoney.gr-Μηνάς Τσαμόπουλος
------------------------------------------------------