Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Γερμανία: Νομοσχέδιο με σκληρές ποινές για fake news και λόγο μίσους στο Διαδίκτυο

Σχέδιο νόμου στο οποίο προβλέπονται πρόστιμα έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε περίπτωση που δεν διαγράψουν ψεύτικες ειδήσεις ή λόγο μίσους παρουσίασε η γερμανική κυβέρνηση.
Πρόκειται, εάν υιοθετηθεί, για την πλέον δρακόντεια νομοθεσία στην Ευρώπη, που επηρεάζει μέσα όπως το Facebook.Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν αρκετά για να καταστείλουν τις συκοφαντίες, τον λόγο μίσους και τα ψεύτικα νέα που διακινούν χρήστες τους.

«Ελάχιστο εγκληματικό υλικό διαγράφεται και δεν διαγράφεται καν όσο γρήγορα θα έπρεπε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Το βασικότερο είναι ότι τα δίκτυα δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τις παρατηρήσεις των ίδιων των χρηστών τους όσο σοβαρά θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο αντανακλά την ανησυχία στους γερμανικούς πολιτικούς κύκλους για την πιθανή επίδραση των fake news και του λόγου μίσους στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, όπου η κυρίαρχη Κεντροδεξιά υπό την Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις, μεταξύ άλλων από το εθνικιστικό δεξιό - ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.
-------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
-------------------------------