Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Π. Σκουρλέτης: «Και μέσω Ανεξάρτητης Αρχής οι συμβασιούχοι σε ΙΔΑΧ»

Το ενδεχόμενο η μετατροπή των συμβάσεων εργαζομένων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) να γίνει και μέσω Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να συμφωνήσουν όλα τα Κόμματα, "άφησε ανοιχτό" σε σχετική ερώτηση του epoli.gr, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων του ΥΠ.ΕΣ., για να προσθέσει, τεκμηριώνοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθεί η εργασιακή αυτή μετατροπή, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στη στάση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη:  


«Αν και είναι ένα ξεχωριστό και μεγάλο θέμα αυτό που θέσατε και εγώ δεν το έθιξα εισαγωγικά καλά κάνετε και το ρωτάτε γιατί διαπίστωσα κάποια πράγματα από μία πρόσφατη δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εμείς λέμε το αυτονόητο: Η πραγματικότητα ανθρώπων που απασχολούνται στο Δημόσιο μέσω συνεχώς ανανεούμενων συμβάσεων επί δεκαετίες είναι μία προβληματική κατάσταση.

Οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες θέσεις, σε κρίσιμες θέσεις. Γνωρίζουμε τι προβλέπει το Σύνταγμα και το σεβόμαστε. Ότι δεν μπορείς να μετατρέψεις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Γνωρίζουμε τι λένε οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες, το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, ότι δεν μπορεί το Κράτος να κάνει κατάχρηση της σύμβασης. Άρα τι ζητάμε; 

Να προσπαθήσουμε σε κείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν προϋποθέσεις να αποκαταστήσουμε την πραγματική εργασιακή σχέση. Θα το κάνουμε μόνοι μας ως Κυβέρνηση; Όχι. Λέμε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας πολιτικής πρωτοβουλίας σε διακομματικό επίπεδο. Να καθίσουμε όλα τα Κόμματα και να τους πούμε, το αναγνωρίζετε αυτό το πρόβλημα που μας το δημιουργήσατε, μας το κληρονομήσατε εν πολλοίς; Αντ’ αυτού τι εισπράττουμε; 

Πάτε να βάλετε τα “δικά” σας παιδιά. Τι να κάνουμε που τα “δικά” μας παιδιά είναι μόλις δύο ετών και κάτι μήνες όσο είναι η Κυβέρνηση; Δεν έχουν μεγαλώσει για να τα διορίσουμε στο Δημόσιο ακόμη τα “δικά” μας παιδιά.  Και είναι πραγματικά ανάλγητο να θεωρείς τους εργαζόμενους σε “δικούς σου” και “δικούς μας”. Πρώτα απ’ όλα είναι εργαζόμενοι. Να διατηρείς χιλιάδες εργαζόμενους σε Δήμους και το Δημόσιο Τομέα σε καθεστώς ομηρίας και κάθε φορά να αποκαλύπτεις το πραγματικό πρόσωπό σου και το αναφέρω για τον κ. Μητσοτάκη και να λες, θα απολυθούν. 

Χθες μίλησε για απόλυση. Το έχει κάνει. Υπήρξαν άνθρωποι που έμαθαν από την τηλεόραση ότι χάνουν τη θέση τους, που δεν ήταν καν συμβασιούχοι. Είναι εγκληματική ανόητη, αντιεπιστημονική μία προσέγγιση που λέει από εδώ υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας και από κει υπάρχει ο δημόσιος. Αυτά έχουν καταρρεύσει.  Ας δούμε τις πραγματικές ανάγκες, με το Κράτος να παρέχει φθηνές υπηρεσίες προς τους πολίτες , ας δούμε πώς μπορεί να συνυπάρξει με τον ιδιωτικό τομέα και να μην αναπαράγουμε νεοφιλελεύθερα στερεότυπα των προηγούμενων δεκαετιών, που η υιοθέτησή τους μας οδηγήσανε στους σημερινούς αντικοινωνικούς, νεοφιλελεύθερους μονόδρομους.  Αλλά θέλει ο κ. Μητσοτάκης να κρυφτεί αλλά ο νεοφιλελευθερισμός δεν τον αφήνει». 

«Να συμφωνήσουμε τον τρόπο που θα το πραγματοποιήσουμε και να δούμε ποιος θα είναι αυτός που θα καταγράψει και θα επιλέξει τις περιπτώσεις εκείνες των συμβασιούχων, που πράγματι έχουν μία διαφορετική σχέση εργασίας απ’ αυτήν που την ονομάζουμε σύμβαση, ανανεούμενη σύμβαση. Γι αυτό δε μιλάμε για νέες προσλήψεις. Γι αυτό δε μιλάμε για νέες επιβαρύνσεις. Αυτοί οι άνθρωποι αμείβονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μία τέτοια προσέγγιση λοιπόν έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να ορθολογικοποιήσει την κατάσταση. 

Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα βρούμε, αφού κάτσουμε όλοι μαζί κάτω στο τραπέζι  και να το κουβεντιάσουμε και να πάρει ο καθένας τη δικιά του ευθύνη. Ποιος θα μπορούσε να κάνει λοιπόν αυτήν αν θέλετε την πιστοποίηση των σχέσεων εργασίας; Θα μπορούσε να το κάνει η Κυβέρνηση; Εγώ λέω να μην το κάνει η Κυβέρνηση, να βρούμε έναν ανεξάρτητο οργανισμό και να το κάνει. Να είναι το ΑΣΕΠ....», ολοκλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.  
--------------------------
Πηγή:  epoli.gr
--------------------------