Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Στο Περιβάλλοντος παρέπεμψε ο Αποστόλου για δασικούς χάρτες, κόντρα με ΝΔ για τις διαδηλώσεις των αγροτών στο ΥπΑΑΤ

Το θέμα των δασικών χαρτών συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής, με τον υπουργό ΑΑΤ κ. Ε. Αποστόλου να γνωστοποιεί ότι δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες των ΑΝΕΛ και της ΝΔ για τους δασικούς χάρτες, παραπέμποντας παράλληλα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.



Ο κ. υπουργός μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα «εκτάσεις που αποψιλώθηκαν αυτόματα κηρύσσονται αναδασωτέες» για να προσθέσει στη συνέχεια: «...αρχίζει και μπαίνει το ζήτημα κατά πόσον αυτές οι εκτάσεις ήταν επιλέξιμες για τις ενισχύσεις, κατά πόσον αυτές οι εκτάσεις μπορούν να προσφέρουν στην αγροτική δραστηριότητα». Ο υπουργός είχε και κόντρα με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Ι. Κεφαλογγιάνη σχετικά με τον χαρακτηρισμό «τραμπουκισμός» που χρησιμοποίησε ο κ. Αποστόλου σε ανακοίνωσή του για τα χθεσινά επεισόδια έξω από το ΥπΑΑΤ, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρθηκε στους Κρητικούς αγρότες.

Τα επίμαχα αποσπάσματα των ανωτέρω θεμάτων που συζητήθηκαν στη βουλή έχουν ως εξής:

Δασικοί χάρτες

Για τροπολογία ΝΔ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Όσον αφορά, κύριε Πρόεδρε, τις τροπολογίες, υπάρχει μία τροπολογία που κατατέθηκε και στην Επιτροπή. Ξεκαθάρισα ότι δεν μπορώ να την κάνω δεκτή, πόσω μάλλον όταν είναι άλλο το αρμόδιο Υπουργείο και ο αρμόδιος Υπουργός μπορεί να απαντήσει.

Κάποια τροπολογία κατατέθηκε και από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ θέλω, αγαπητοί συνάδελφοι, να σας ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Όσοι συζητάτε για δασικούς χάρτες, για μορφές και χρήσεις γης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ως σημείο αναφοράς το άρθρο 117 του Συντάγματος. Το άρθρο ρητά λέει: «Εκτάσεις οι οποίες αποψιλώθηκαν ή κάηκαν, εκχερσώθηκαν και έχασαν τη δασική τους μορφή αυτόματα κηρύσσονται αναδασωτέες». Άρα, λοιπόν, αν σήμερα συζητάμε για να δούμε πώς θα απαλλάξουμε πολλές από αυτές τις εκτάσεις από τον υποχρεωτικό τους δασικό χαρακτήρα, εκεί πλέον αρχίζει και μπαίνει το ζήτημα κατά πόσον αυτές οι εκτάσεις ήταν επιλέξιμες για τις ενισχύσεις, κατά πόσον αυτές οι εκτάσεις μπορούν να προσφέρουν στην αγροτική δραστηριότητα.

Εγώ όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, δεν θα επιτρέψουμε εμείς του αγροτικού χώρου να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα οι εκτάσεις, που πράγματι έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος, για να μπουν πίσω από αυτό το παραθυράκι. Και το ξέρετε όλοι σας ότι από την ώρα που χαρακτηρίζονται ως αγροτικού χαρακτήρα εδάφη σημαίνει ότι είναι ελεύθερα προς πάσα χρήση, που σημαίνει πάρα πολύ απλά επιβράβευση των καταπατητών. Το τονίζω για μια ακόμη φορά.
Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει ο αρμόδιος Υπουργός στον οποίο μπορείτε να καταθέσετε προτάσεις. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, την απασχολεί την Κυβέρνηση το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για τροπολογία ΑΝΕΛ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ακούστε, υπάρχει μια τροπολογία από πλευράς των ΑΝΕΛ και πραγματικά είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ.
Κύριε συνάδελφε, δεν διαφωνώ με την ανησυχία σας και την προσπάθεια που θέλετε να κάνετε, για να λυθεί το πρόβλημα. Όμως, ακούστε να δείτε για να είμαστε ξεκάθαροι. Όταν μιλάμε σήμερα για την εικόνα του δασικού χάρτη, μιλάμε για την εικόνα του δασικού χάρτη την ημέρα που συντάχθηκε, το 2007. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, ότι αυτά που αναφέρατε εσείς ως αγροτικές εκτάσεις γενικά αφορούν το 2007. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι γνωρίζω και υπηρετώ τον χώρο χρόνια, επαγγελματικά και πολιτικά. Άρα, λοιπόν, γνωρίζω ότι πίσω από αυτές τις διαδικασίες, φαντάζεστε εσείς όταν το Σύνταγμα του 1974-1975 έβαλε διαδικασίες αυστηρές να έλθουμε εμείς να τις παραβιάσουμε μέχρι το 2007.

Και δεν εννοώ βεβαίως τις επιλεξιμότητες όσον αφορά τις ενισχύσεις, εννοώ -και το είπα προηγουμένως…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (βουλευτής ΑΝΕΛ): Μιλάτε για τις αγροτικές εκτάσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όταν μιλάτε για αγροτικές εκτάσεις να έχετε στο νου σας όχι μόνο τις επιλέξιμες, αλλά να έχετε και αυτές τις εκτάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα χρόνια σε αυτή τη χώρα για να γίνονται αποχαρακτηρισμοί. Αυτά, λοιπόν, χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Όντως, οι δασικές υπηρεσίες στις Πράξεις Κήρυξης Αναδασωτέων έκαναν μια πράξη που γενίκευε όλες τις εκτάσεις που βρίσκονται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Δεν το δείχνουν αυτό οι δασικοί χάρτες.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αλλά δεν ήταν ευθύνη τους. Ήταν η έλλειψη προσωπικού που δεν μπορούσε ουσιαστικά να παρακολουθήσει μια διαδικασία, η οποία χρειαζόταν χρόνο. Δηλαδή –και αυτό το τονίζω και από τη Βουλή- αυτές οι διαδικασίες θέλουν χρόνο και θέλουν και προσωπικό για να τρέξουν, για να μπορέσουμε να είμαστε αύριο εντάξει.
Και εμάς ως Υπουργείο αυτό που μας αγχώνει περισσότερο από όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε αυτές τις επιλεξιμότητες, όπως τις είχαμε και πέρυσι και πρόπερσι για να πληρώνουμε τους αγρότες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Είναι εξήντα μέρες.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από εκεί και πέρα δεν είναι αρμοδιότητα δική μου, είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Περιβάλλοντος. Και εκεί νομίζω ότι σύμφωνα με αυτά που ακούστηκαν και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο θα υπάρξουν εντός των ημερών τέτοιες ρυθμίσεις, για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα.

Για τις χθεσινές αγροτικές κινητοποιήσεις στο ΥπΑΑΤ
(...) Κύριε Κεφαλογιάννη, έρχομαι σε σας. Πραγματικά, δεν κατάλαβα ποια είναι η θέση σας σε αυτά που σήμερα διαδραματιστήκαν. Εγώ θα σας τα περιγράψω για να μην έχετε κανένα πρόβλημα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα όποια έκτροπα τα καταδικάζουμε. Το έχουμε πει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σας περιγράψω ήρεμα, για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα. Καταδικάζετε όλα αυτά τα επεισόδια που έγιναν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το έχουμε πει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Άρα είναι θετικό, το ότι από τη δική σας πλευρά και το αναγνωρίζω…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αλλά, εμείς δεν αλλάξαμε στάση. Εσείς αλλάζετε στάση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εγώ δεν είπα ότι αυτά τα έκαναν αγρότες της Κρήτης. Είπα ότι αγρότες, οι οποίοι πραγματικά συμπεριφέρθηκαν τραμπούκικα, εκμεταλλεύτηκαν -και πραγματικά το λέω αυτό- «τη δική σας προσπάθεια, των αγροτών». Εγώ δεν είπα ότι οι αγρότες δεν έχουν δίκιο. Αλλά ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζονται τις κινητοποιήσεις, όπως τη σημερινή, δίνοντας τη δυνατότητα…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπουργέ, εγώ είπα ότι τους λέγατε αγανακτισμένους, ενώ τώρα τραμπούκους.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): …Διότι είχαν παρεισφρήσει και στοιχεία, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο σας. Αλλά όλο αυτό το πράγμα έπρεπε επιτέλους κάποια στιγμή -και χαίρομαι- να το καταδικάσετε.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ το είπα ξεκάθαρα. Εσείς αλλάξατε θέση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εμείς λοιπόν, είμαστε ανοιχτοί. Ξέρετε ότι διαλόγους κάνουμε διαρκώς και με Κρήτες και με αγρότες από όλη την Ελλάδα. Κάθε ημέρα στο Υπουργείο οι επισκέψεις είναι αλλεπάλληλες. Όμως, δεν ήταν δυνατόν εμείς να το επιτρέψουμε. Τι έγινε σήμερα; Εγώ σας λέω ότι σήμερα δεν ήταν να βρίσκομαι εδώ. Κι όμως, κανόνισα το πρόγραμμά μου, γιατί ήξερα ότι θα κατέβουν οι αγρότες από την Κρήτη. Πήγαμε στο Υπουργείο και όντως τους είπαμε ότι «αν θέλετε μια αντιπροσωπεία των αγροτών σας, να έλθει να μας δει». Η απάντησή τους ήταν ότι θα έλθουν να μας δουν σαράντα πέντε άτομα, με τα κανάλια και όλη αυτήν τη διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι μια συνάντηση πήγαινε να γίνει κατάληψη.

Μην κρυβόμαστε μεταξύ μας. Αυτή είναι η εικόνα. Κι από τη δική μας την πλευρά είπαμε πάρα πολύ απλά ότι «όχι, δεν θα επιτρέψουμε». Διότι, κύριε Κεφαλογιάννη, πέρυσι, αντίστοιχη χρονιά, αντίστοιχη κινητοποίηση έφθασε μέχρι το σημείο να απειλεί και τη ζωή των υπαλλήλων. Ξέρετε τι έγινε πέρυσι. Άρα, δηλαδή ήταν δυνατόν να ανεχθούμε πάλι τέτοιες καταστάσεις; Να επιτρέψουμε να γίνουν αυτές οι συναντήσεις; Άρα, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε.
-------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-------------------------------