Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Χειροπέδες στους εγκληματίες-οδηγούς

Υπερδιπλάσια πρόστιμα ακόμα και από τα ήδη υπάρχοντα προτείνει ως ένα από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την μείωση των ατυχημάτων στην χώρα μας ο εκπαιδευτής οδικής συμπεριφοράς Τάσος Μαρκουΐζος, ευρύτερα γνωστός ως Ιαβέρης.


Μάλιστα μιλώντας στην «Η» χαρακτηρίζει τα πρόστιμα ως το τελευταίο εργαλείο που αναχαιτίζει τον θάνατο. Τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική καθώς θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην παιδεία και ιδιαίτερα αυστηρή αστυνόμευση.

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Ε.Ε. η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έχει κάνει άλματα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αντίθετα με την Ελλάδα η οποία κάνει μπροστά - πίσω.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι σε πολλές χώρες ο εγκληματίας που έχει προκαλέσει ατύχημα συλλαμβάνεται με χειροπέδες και εκτελεί δεκάδες ώρες κοινωνικής εργασίας σε νοσοκομεία προκειμένου να βλέπει καθημερινά τον πόνο των συγγενών των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον ίδιο μια αντικανονική συμπεριφορά.

Μάλιστα τόνισε ότι σε πολλές χώρε οι εγκληματίες αυτοί γίνονται υποχρεωτικά αιμοδότες αλλά και δότες οργάνων ώστε να μάθουν την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οδική συμπεριφορά των γονέων απ΄ όπου τα παιδιά μαθαίνουν να μη φορούν ζώνη, να ξαπλώνουν στο κάθισμα και να πίνουν φραπέ ή να μιλούν στο κινητό αλλά και των δασκάλων που δεν φορούν ζώνη ή κράνος, ενώ υποστήριξε ότι ακόμα και το σύστημα για τα διπλώματα οδήγησης είναι διάτρητο και όποιος «πληρώσει» για να βγάλει δίπλωμα θεωρεί ότι ξέρει να οδηγεί.

«Τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα σ’ ένα ποσοστό κοντά στο 87% συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κοντά στα 40 χλμ/ώρα. Και μάλιστα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πρωταγωνιστών των τροχαίων είναι κοντά στη ηλικία των 30 ετών», επισήμανε, καταλήγοντας
--------------------------------------------------------
Πηγή: Ημεησία-Τάσος Μαρκουϊζος{Ιαβέρης} 
--------------------------------------------------------