Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στο πλοίο «Παναγία Τήνου»

Ολοκληρώθηκε από την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων ναυτιλίας Antipollution ANE, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου», που είχε ημιβυθιστεί στο λιμάνι του Πειραιά, εδώ και αρκετό καιρό, στην πύλη Ε-3.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από το πλοίο που βρίσκεται πλέον σε οριζόντια θέση απαντλήθηκαν όλα τα ύδατα που είχαν εισρεύσει σε αυτό, αφού πρώτα ακολουθήθηκαν υποβρύχιες εργασίες από εξειδικευμένο συνεργείο που προχώρησε σε σφράγιση και στεγανοποίηση σημείων που ήταν ανοιχτά.

Το πλοίο λόγω εισροής υδάτων, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στις 26/04/2016 είχε παρουσιάσει δεξιά κλίση 40 μοιρών και παρέμενε ημιβυθισμένο. Σύμφωνα με την Antipollution ANE, που έχει αναλάβει όλο το έργο της ναυαγιαίρεσης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε πλήρη ακολουθία του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος η πρώτη φάση του έργου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την έκδοση των απαραίτητων διασυνοριακών αδειών και του ασφαλιστηρίου από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου το πλοίο να μπορέσει να απομακρυνθεί από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με βάση τα σχέδια του πλοίου, το «Παναγία Τήνου» έχει γεμίσει από τη μία πλευρά με 25.000 τόνους νερού, ενώ στο εσωτερικό του τα νερά φαίνεται να έχουν ζημιές στα περισσότερα σημεία.

Γύρω από το πλοίο έχει τοποθετηθεί αντιρρυπαντικό φράγμα. Το «Παναγία Τήνου», πρώην «Αγ. Γεώργιος», είχε ναυπηγηθεί το 1972 στην Αγγλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο αναμένεται να απομακρυνθεί από το λιμάνι του Πειραιά σε περίπου 15 ημέρες και θα οδηγηθεί σε διαλυτήριο στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της απομάκρυνσης του πλοίου το έχει διαχειριστεί ο ΟΛΠ, που έπειτα από σχετικούς διαγωνισμούς ανέδειξε τον πλειοδότη για το συγκεκριμένο έργο.
-------------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
-------------------------------