Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

9 Μαρτίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN) και η Διεθνής Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων  (IFKF) όρισαν τη δεύτερη Πέμπτη του Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των νεφρών στη γενική υγεία, ως μια προσπάθεια μείωσης της συχνότητας και βαρύτητας νεφρικών παθήσεων. 

 
Κάθε χρόνο, γίνονται σε όλο τον κόσμο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιας νεφροπάθειας αποτελούν οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, τα παχύσαρκα άτομα, οι καπνιστές καθώς επίσης άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης και νεφροπάθειας.

Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι «Νεφρική Νόσος και Παχυσαρκία. Υγιής Τρόπος Ζωής για Υγιείς Νεφρούς!». Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αποτελεί παγκόσμια επιδημία και είναι ισχυρότατος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης νεφρικής νόσου. Ευτυχώς όμως, τόσο η παχυσαρκία, όσο και η Χρόνια Νεφρική Νόσος, δύνανται να προληφθούν.

 Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια εξελίσσεται σε διάστημα μερικών μηνών μέχρι αρκετών ετών και ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι να προσβληθεί το 65% του νεφρικού ιστού, γεγονός που δικαιολογεί το μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν ανακαλύπτουν σε πρώιμο στάδιο την πάθηση αυτή. Στα πλαίσια της προστασίας από τη νεφρική νόσο, αναγκαία μέτρα αποτελούν: η τακτική φυσική δραστηριότητα, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου αίματος και φυσιολογικού βάρους σώματος, η αποφυγή κατάχρησης κατανάλωσης φαρμάκων, η διακοπή του καπνίσματος και ο συστηματικός έλεγχος λειτουργίας των νεφρών. Η δίαιτα αποτελεί  ξεχωριστό και σημαντικό στοιχείο της θεραπευτικής αγωγής.

• Απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό και ειδικότερα στον νεφρολόγο, μετά την διαπίστωση κάποιου παράγοντα προδιάθεσης.
• Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις που υποδεικνύει ο γιατρός.
• Τηρείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παραγόντων εξέλιξης της νόσου.   
         
Υγιής Τρόπος Ζωής για Υγιείς Νεφρούς!

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΥ ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΣ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ  ΜΤΝ  ΣΠΑΡΤΗΣ
-------------------------------------------
Πηγή:  apela.gr
-------------------------------------------