Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: Το 2021 η μεταφορά στο Γιαπί της Ραλλείου... και βλέπουμε!

Ακόμα ένα έργο "γεφύρι της Άρτας" φαίνεται ότι γεννήθηκε στον Πειραιά!
Και φυσικά μιλάμε για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά, στο Γιαπί της Ραλλείου, έναντι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Ξεκίνησε η εκπόνηση μελέτης στατικότητας του κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής από το ΕΜΠ.


ΤΟ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Έως το 2021, ταυτόχρονα με την παράδοση των σταθμών του μετρό (εάν και εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα) , αναμένεται, με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, να έχουν αποπερατωθεί οι εργασίες στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα δικαστήρια της πόλης.
Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, που την έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε χρονικό διάστημα 4 - 5 μηνών.

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2017 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σχετικά με τα χρήματα που απαιτήθηκαν για τη μελέτη, ύψους περίπου 50.000 ευρώ, αυτά θα δοθούν τμηματικά στο ΕΜΠ και υπογράφονται και οι σχετικές συμβάσεις.
Στόχος, βάσει του ίδιου σεναρίου, είναι στα τέλη του 2017 να αρχίσουν οι πρώτες εργασίες ανακατασκευής, με τα κονδύλια για τον σκοπό αυτόν να προέρχονται από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, και θα αποταμιεύονται ανά έτος.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν ότι από την πλευρά τους είναι έτοιμοι για να ξεκινήσουν οι εργασίες, αφού όμως πρώτα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στατικότητας που θα προσδιορίσει και το κόστος της ανακατασκευής.

Το ζήτημα της μεταφοράς των δικαστηρίων συζητείται επί μακρό χρονικό διάστημα στο μεγάλο λιμάνι και, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, παρατηρήθηκε καθυστέρηση γιατί η πολιτική βούληση έμενε πάντα σε θεωρητικό επίπεδο.
Το θέμα είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε, οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων ενεργειών για τη μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης στο ακίνητο του Δήμου Πειραιά.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Ωστόσο, περίπου έναν μήνα μετά, στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο κ. Μώραλης είχε σημειώσει ότι «η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο δεν κάναμε τα βήματα που θέλαμε σε σχέση με τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου, παρότι όλη η πόλη - ανεξάρτητα αν κάποιοι έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις - επιθυμεί να γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο στο κτίριο της πρώην Ραλλείου. Αν και έχουμε συμφωνήσει με τρεις κυβερνήσεις διαδοχικά και με τους αντίστοιχους υπουργούς, δεν έχουν γίνει τα βήματα τα οποία θα θέλαμε».

Και είχε επισημάνει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, ο Δήμος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Περιφέρεια, οι βουλευτές μας, οι περισσότεροι δικηγόροι, και όλη η πόλη για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου, ασχέτως αν όλοι αναγνωρίζουμε ότι το σημείο δεν είναι το καταλληλότερο. Είναι το μοναδικό όμως που μπορούσε ο Δήμος να προσφέρει για να αποτρέψει τη φυγή των Δικαστηρίων από τον Πειραιά και που κρίναμε ότι ήταν σημαντικό να παραμείνουν για πολλούς λόγους στην πόλη. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης είχε πει τότε χαρακτηριστικά "περίπου πριν από 10 ημέρες με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή ξανασυναντηθήκαμε. Επαναβεβαιώσαμε για 15η φορά την πρόθεση. Έχουν βρεθεί μεν τα χρήματα, ο Δήμος έχει πάρει τις αποφάσεις που πρέπει, κι όμως τα βήματα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς"».
---------------------------------
Πηγή: piraeuspress.gr
---------------------------------