Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παράταση στο δικαίωμα ενστάσεων επί των δασικών χαρτών στις 105 ημέρες

Την παράταση στις 105 μέρες από τις 60 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για το δικαίωμα ένστασης στους δασικούς χάρτες ανήγγειλε προφορικά στη βουλή ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. 

Η νομοθετική αλλαγή περιλαμβάνεται σε τροπολογία για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της βουλής και θα εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια. 



Η σχετική τροπολογία προβλέπει επίσης ότι εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών «οι εκτάσεις που έχουν ανακηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν/ δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις».

Από τις 30 στις 45 με προφορική παρέμβαση του Σ. Φάμελλου

Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Β. Αποστόλου και Αναπληρ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλος. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρχικά η τροπολογία προέβλεπε παράταση κατά 30 ημέρες, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση που αυξάνει το όριο κατά 45 ημέρες (105 ημέρες δηλαδή συνολικά, από 60 που ίσχυε πριν), κάτι που επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης 14/3 με σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στην τροπολογία περιλαμβάνονται επίσης οι εξής αλλαγές:
  • Με την τροπολογία αποστέλλεται ο κυρωμένος δασικός χάρτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, με τις περιοχές όπου δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και στη συνέχεια, μετά την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων αποστέλλεται εκ νέου ο συμπληρωμένος και κυρωμένος δασικός χάρτης, ο οποίος μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή.
  • Εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων.
  • Σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών, η Διοίκηση περιέλαβε μέσα σε ευρύτερα περιγράμματα που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις ως αναδασωτέες και εκτάσεις που ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να δουν κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη την έκτασή τους ως αναδασωτέα, κάτι που δημιούργησε σύγχυση. Για το λόγο αυτό εξαιρούνται αυτές και μόνο οι εκτάσεις από τον χαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέων.
  • Στην αποτύπωση των δασικών χαρτών περιλαμβάνονται πλέον και οι αναδασμοί που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας.
Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και ψήφιση
Πριν ψηφιστεί πάντως το νομοσχέδιο στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου είχει προηγηθεί αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τη ΝΔ και τη Δημοκρατική συμπαράταξη να ζητούν την απόσυρση της κυβερνητικής τροπολογίας. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος υπερασπίστηκε τον χαρακτήρα του επείγοντος της εν λόγω νομοθετικής παρέμβασης καθώς, όπως είπε, σε εννέα μέρες λήγει το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του αναπληρ. υπουργού ΥΠΕΝ κ. Σ. Φάμελλου για τα όσα συζητήθηκαν στη βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με προχειρότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά». Τελικά η τροπολογία έγινε δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Διαβάστε εδώ αναλυτικό κείμενο της τροπολογίας, όπως αναρτήθηκε στη Βουλή
-------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------------