Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Tι αποκαλύπτουν οι τρίχες σας για την υγεία σας;

Όταν οι τρίχες του σώματός μας αλλάζουν χωρίς να έχουμε κάνει εμείς κάτι για να τις αλλάξουμε, είτε μιλάμε για τα μαλλιά μας, είτε για άλλες περιοχές του σώματος, θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Η απώλεια τριχών ή η ξαφνική τριχοφυϊα μπορεί να είναι “καμπανάκι κινδύνου” για κάποια αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα μας. 


Ας δούμε τι αποκαλύπτουν τα μαλλιά για την υγεία μας.

1. Ότι ίσως πάσχετε από κάποια αυτοάνοση διαταραχή.
Είναι σπάνιο, αλλά το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επηρεάσει τους θυλάκους της τρίχας σας. Tο αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απώλεια μαλλιών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία παράξενων, κυκλικών σχημάτων (αλωπεκία), με απώλεια όλων των μαλλιών σας ή με την απώλεια τριχών από το κεφάλι και το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών και των βλεφαρίδων σας.

2. Ότι οι ορμόνες σας είναι εκτός ελέγχου.
Μία ξαφνική αύξηση ή μια ξαφνική μείωση στις τρίχες και στα μαλλιά σας, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες. Αν, για παράδειγμα, αυξηθεί η τεστοστερόνη στον οργανισμό σας, θα βγάλετε τρίχες πάνω από τον αφαλό, στο στήθος και στο πάνω μέρος της πλάτης. Περισσότερες από 8 τρίχες γύρω από τη θηλή θεωρούνται υπερτρίχωση.
Αντίστροφα, οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια τριχών στις γυναίκες. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και η τεστοστερόνη αυξάνεται, πολλές γυναίκες βλέπουν ότι οι τρίχες στο σώμα τους λεπταίνουν, ενώ οι τρίχες στο πρόσωπό τους αγριεύουν.

3. Ότι πρέπει να κάνετε έναν γυναικολογικό έλεγχο.
Αν εμφανίζετε υπερτρίχωση και παράλληλα έχετε διαταραχές στον κύκλο σας, ίσως πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

4. Ότι ίσως έχετε κάποιο όγκο.
Αν εμφανίζετε πολύ έντονη υπετρίχωση και τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό έχουν αυξηθεί δραματικά, ίσως έχετε κάποιον όγκο (π.χ. στις ωοθήκες ή στα επινεφρίδιά σας) που απελευθερώνει ανδρικές ορμόνες στον οργανισμό σας, αλλάζοντας το ορμονικό προφίλ του οργανισμού.

5. Tις διατροφικές σας ελλείψεις.
Συχνά η τριχόπτωση οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου. Ωστόσο, όταν η τριχόπτωση είναι εκτεταμένη, μπορεί να οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Οι χορτοφάγοι και οι γυναίκες που έχουν μεγάλη ροή κατά την περίοδό τους, μπορεί να εμφανίσουν τριχόπτωση λόγω έλλειψης σιδήρου. Η τριχόπτωση που έχει να κάνει με τον θυρεοειδή έχει πιο ειδικά συμπτώματα: αν διαπιστώσετε ότι έχετε χάσει το ένα τρίτο των φρυδιών σας και εμφανίζετε ραβδώσεις στα νύχια σας, πιθανότατα έχετε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
Μία ξαφνική μεταβολή στα οιστρογόνα, μετά από μια εγκυμοσύνη ή μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσωρινή τριχόπτωση.

6. Τις κακές σας συνήθειες.
Κάποια φάρμακα αφήνουν εμφανή σημάδια στα μαλλιά σας για πολλά χρόνια. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, στα μαλλιά του ποιητή John Keats βρέθηκαν ίχνη μορφίνης 165 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο γνωστός ποιητής λάμβανε μορφίνη για να ανακουφιστεί από τους πόνους που του προκαλούσε η φυματίωση.
---------------------------------
Πηγή:   stogiatro.gr
---------------------------------