Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Κυθήριες και Κυθήριοι
Αντικυθήριες και Αντικυθηρίοι
Αγαπητοί μας απόδημοι και παιδιά 


Οι ευχές για Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο Νέο Έτος είναι οι ίδιες κάθε χρόνο. Εκείνο που αλλάζει είναι ότι προστίθεται στη ζωή μας ακόμα ένα έτος, εκείνο που έφυγε, και μας γεμίζει με νέες εμπειρίες, αναμνήσεις, χαρές και λύπες, χτίζοντας το δέντρο της ζωής μας με τα γεγονότα που ζήσαμε. 


Το 2016 που πλέον ανήκει στην ιστορία είχε για όλους μας στιγμές ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες, όπως όλα τα έτη.
Για το νησί μας ήταν ακόμα μια χρονιά σκληρών προσπαθειών για πρόοδο, μια χρονιά στην οποία εργαστήκαμε όλοι πολύ για να λύσουμε πολλά προβλήματα, να επιτύχουμε χρηματοδοτήσεις έργων, να δημοπρατήσουμε και να εκτελέσουμε έργα, να αναδείξουμε και να προβάλουμε τον τόπο μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να τιμήσουμε μεγάλες προσωπικότητες και να αναδείξουμε την τοπική ιστορία για να τη μάθουν τα νέα παιδιά.

Για εμένα και τους συνεργάτες μου η χρονιά αυτή ήταν παραπάνω από αποδοτική, γιατί παρά το μειωμένο προσωπικό (το λιγότερο που είχε ποτέ ο Δήμος από το 1999) και την απαράδεκτα δαιδαλώδη γραφειοκρατία που αγγίζει τα όρια της παράνοιας, καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού μας (η πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου που ο Δήμος πλήρωσε πάνω από 3.000.000€ μέσα σε ένα μόνο έτος), να καλύψουμε υποχρεώσεις παλαιοτέρων ετών, να λύσουμε θεσμικά ζητήματα που χρόνιζαν όπως το ζήτημα της εκλογής νέας διοίκησης στην Εγχώριο Περιουσία και να προχωρήσουμε πολύ διαδικασίες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, όπως τη νομιμοποίηση των λιμανιών που ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι υπάλληλοι του Δήμου υπερέβαλλαν εαυτούς, εργάστηκαν ακόμα και τη νύχτα ή τα σαββατοκύριακα, το προσωπικό της καθαριότητας, της ύδρευσης και των ανταποδοτικών υπηρεσιών δούλεψε υποδειγματικά το καλοκαίρι που πέρασε με αποτέλεσμα το νησί μας να θεωρείται ένα από τα πιο καθαρά στην Ελλάδα.

Με τους 5 νέους υπαλλήλους που αναμένουμε (3 οδηγοί και 2 υδραυλικοί) από τον κατάλογο των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2009 (οι οποίοι πλέον μονιμοποιούνται), ευελπιστούμε ότι θα τα πάμε ακόμα καλύτερα.

Με τη σταθερή επένδυσή μας στον τουρισμό, την προβολή, τη διαφήμιση και τον πολιτισμό, το νησί μας γίνεται πόλος έλξης για νέες αγορές και οι επαγγελματίες του τουρισμού είδαν φέτος μια θεαματική άνοδο στην κίνηση, παρά τη γενική δύσκολη οικονομική συγκυρία της Ελλάδας.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί αυτά που έχουμε κάνει και αυτά που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε υπερβαίνουν κατά πολύ τα αριθμητικά δεδομένα των υπαλλήλων του Δήμου, ενώ η παράλογη γραφειοκρατία και οι διαρκείς αλλαγές στους νόμους, αποτελούν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Όμως εμείς δεν το βάζουμε κάτω.

Φέτος ο Δήμος μας είχε τις περισσότερες δημοπρατήσεις έργων στην περιφερειακή μας ενότητα, το όνομα των Κυθήρων ακούγεται παντού και όλοι ξέρουν ότι η Δημοτική Αρχή μπορεί να διεκδικήσει με δυναμισμό τα συμφέροντα του τόπου, μπροστά σε κάθε υπηρεσία, παράγοντα και εξουσία, χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες ή συμβιβασμούς. Δυστυχώς όμως, στην πολιτική υπάρχουν και πράγματα που δεν γίνονται άμεσα, εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικούμε.

Και είμαστε ευτυχείς γιατί η τεράστια πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, των αποδήμων και των κατοίκων του νησιού αναγνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες, που είναι άλλωστε εμφανείς. Φυσικά στο δημόσιο βίο υπάρχει και ο αντίλογος, που είναι χρήσιμος, απαραίτητος και δεκτός, αν δεν προέρχεται βέβαια από προσωπικά συμφέροντα ή απλή εκλογική εμπάθεια και κυρίως αν προτείνει συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα πράγματα και δεν κάνει κριτική για την κριτική. Εμείς εμπιστευόμαστε και τη γνώμη και την κρίση των δημοτών και έτσι πορευόμαστε γιατί η αλήθεια φαίνεται και ακούγεται.

Μέσα στο 2017 προγραμματίζουμε πολλά. Η στήριξη του Κράτους είναι απαραίτητη προκειμένου οι νησιωτικοί Δήμοι να προσλάβουν νέο προσωπικό καθώς βρισκόμαστε ήδη σε οριακά σημεία. Εκείνο που ζητάμε επίμονα είναι η απόδοση στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) που ειδικά για το δικό μας Δήμο υπερβαίνουν το 1.000.000€ από το 2011 μέχρι σήμερα σε ετήσια βάση. Αν το Κράτος δεν δώσει αυτά τα χρήματα στους Δήμους, τότε σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε τα βασικά. Έτσι και το 2017 θα είναι για εμάς χρονιά διεκδίκησης, ισχυρής πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να μας δοθούν αυτά που μας ανήκουν.

Είμαι βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για πολύ περισσότερα έργα, θα έχουμε ήδη ολοκληρώσει και εγκαινιάσει αρκετά και θα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης ή δημοπράτησης ακόμα περισσότερα. Είμαι επίσης βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που από την αρχή είχαμε και έχουμε ως Δημοτική Αρχή, οι δημότες μας αισθάνονται σίγουροι ότι τουλάχιστον προσπαθούμε για το καλύτερο.

Τέλος, δεν μπορώ να μην εκφράσω ένα δημόσιο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μου, τόσο στο Δήμο και το νησί, όσο και στην Αθήνα, που επί δυόμιση χρόνια εργάζονται σκληρά για το νησί, υπομένουν τη διαρκή μου πίεση και στηρίζουν τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε. Χωρίς αυτούς λίγα θα είχαν γίνει. Ο κόσμος τους ξέρει και αναγνωρίζει στον κάθε ένα ξεχωριστά ένα σημαντικό κομμάτι του δημοτικού έργου.

Τους ευχαριστώ για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους.

Εύχομαι σε όλες και όλους το 2017 να μας φέρει έστω και λίγα από όσα μας στέρησε ή δεν μας έφερε το 2016. Να είναι χρονιά ανάπτυξης και ανάκαμψης για την πατρίδα μας και προόδου για τον τόπο μας, μια χρονιά που θα κάνουμε βήματα μπροστά, όπως κάναμε ως νησί στο χρόνο που πέρασε.
Η στήριξη και η αναγνώριση των προσπαθειών αυτών είναι για εμάς το καλύτερο όπλο για να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για το καλό των νησιών μας.

Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης
Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων