Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Απάντηση της σελίδας μας στο δημοσίευμα του κ. Χατζηγιάννη για την Εγχώριο Περιουσία

Επειδή το κείμενο του κ. Χατζηγιάννη αναφέρεται προσωπικά στην ιστοσελίδα μας και στον υπογράφοντα, θα διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Τα κείμενα που φέρουν την υπογραφή μου ανήκουν σε εμένα και μόνο σε εμένα, εγώ έχω την πλήρη ευθύνη τους και την πνευματική τους ιδιοκτησία και αν αυτό ενοχλεί τον οποιονδήποτε τότε λυπάμαι πολύ. 

Δόξα τω Θεώ, είμαι σε μια ηλικία και εμπειρία ζωής που ξέρω τουλάχιστον να γράφω, να εκφράζομαι και να κάνω έρευνα δημοσιογραφική. Οπότε τα περί "κυβερνητικού εκπροσώπου" τα επιστρέφω στον κ. Χατζηγιάννη καθώς όλοι γνωρίζουν ποιος από τους 2 μας είναι και ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστών πρώην τοπικών αφεντάδων.

2. Η σύγκριση που κάνει ο κ. Χατζηγιάννης στα μπετά του Δήμου στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και στα μπετά της Εγχωρίου είναι αστεία. Αναφέρει την τελική τιμή μετά την έκτπωση, όμως δεν μας λέει τίποτε ούτε για την ποιότητα του υλικού, ούτε για την εν γένει ποιότητα του έργου.

Επειδή έχουμε λάβει πολλές σχετικές επισημάνσεις εδώ και μήνες, προκαλώ τον κ. Χατζηγιάννη να πάει στα Αντικύθηρα και ως Μηχανικός που λέει ότι είναι να κάνει ποιοτικό (και ποσοτικό) έλεγχο των μπετών που έπεσαν εκεί και γιατί όχι έναν έλεγχο και όλων των μπετών που έπεσαν στο Τσιρίγο τα τελευταία 5-6 χρόνια και τότε ίσως να ανακαλύψει τους θησαυρούς που τόσο επίμονα αναζητά. 

Οι τιμές ΑΤΟΕ είναι ίδιες παντού, σε όλη την Ελλάδα. Οι εκπτώσεις που δίδονται ειναι διαφορετικές ακόμα και εντός ενός ίδιου Δήμου, γιατί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Προτείνω λοιπόν στον κ. Χατζηγιάννη να αναζητήσει κάτι περίεργες εκπτώσεις του παρελθόντος της τάξης του 1 ή 2 ή 3 % και τότε θα ξαναμιλήσουμε.


3. Το πάγιο μένος του κ. Χατζηγιάννη κατά της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας τον έχει κάνει ημιμαθή και σε αυτό επιμένω. Διαβάζει μόνο το Π.Δ. 272/1985 και μάλιστα το διαβάζει όπως θέλει, αφού στο σημείο που αναφέρεται για την απόδοση χρημάτων στο Δήμο λέει το Π.Δ. στο άρθρο 11 παράγραφος 3: "τα καθαρά πραγματικά έσοδα που απομένουν μετά την αφαίρεση των κάθε είδους δαπανών και του αποθεματικού". Τί ακριβώς δεν κατανοεί ο κ. Χατζηγιάννης; 

Για να διανεμηθούν χρήματα πρέπει να υπάρχουν. Και να θυμίσω στον κ. Χατζηγιάννη ότι επι πολλά χρόνια ο Δήμος εισέπραττε τα χρήματα αυτά κατευθείαν αφού διαχειριζόταν τις παραλίες παρανόμως καθώς οι παραλίες ανήκουν στην Εγχώριο Περιουσία. 
Άρα ο Δήμος έχει λάβει τα χρήματα αυτά και με το παραπάνω. 

Η Επιτροπή διαχειρίζεται την Εγχώριο Περιουσία που προβλέπεται στο άρθρο 84 του Ν.1416/1984 αλλά και στο άρθρο 16 παρ. 7α του Ν.2946/2001 για το οποίο ο κ. Χατζηγιάννης συστηματικά δεν λέει ποτέ κουβέντα. 

Η είσπραξη των εσόδων από την Εγχώρια Περιουσία ανήκει αποκλειστικά στην Επιτροπή, τόσα χρόνια που ο Δήμο λάμβανε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως από τα ενοίκια των παραλιών, αυτό τί είναι; 
Δεν είναι άμεση απόδοση των εγχώριων εσόδων στο Δήμο; 
Δεν καλύπτει πλήρως την πρόβλεψη του Π.Δ; 

Να μην τα λέει λοιπόν ο κ. Χατζηγιάννης όπως νομίζει ή όπως θέλει γιατί οι Κυθήριοι δεν είναι κουτοί και δεν περίμεναν έναν κ. Χατζηγιάννη από το πουθενά να τους δέιξει τα αμπέλια των παππούδων τους. 

Από το Ν. 2946/2001 προκύπτει η δικαιοδοσία της Επιτροπής σε όλα τα κοινόχρηστα: δρόμους, παραλίες, αιγιαλούς κ.λπ. Αυτό όμως ο κ. Χατζηγιάννης δεν το λέει ποτέ. Στην αρμοδιότητα διαχείρισης της Εγχώριας Περιουσίας είναι κάθε πράξη που αποβλέπει στην προστασία και ανάπτυξή της, και φυσικά είναι και η τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση οδών, οι αναπλάσεις, οι διανοίξεις δρόμων κ.λπ. Οι απόψεις του κ. Χατζηγιάννη είναι λανθασμένες και είναι λυπηρό που εξακολουθεί να μασάει τόσα χρόνια τις ίδιες καραμέλες.

Τέλος, τον ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ανέκαθεν υπήρξε υποστηρικτής του Θεσμού της Εγχώριας Περιουσίας, που είναι μοναδικός στην Ελλάδα και έχει προσφέρει τεράστιο έργο στα νησιά μας. 

Οι Κυθήριοι είναι σε τεράστια πλειοψηφία υποστηρικτές του Θεσμού γιατί στα υπόλοιπα Επτάνησα που έχασαν την Εγχώριο Περιουσία "κατσικώθηκε" το Δημόσιο έχοντας προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα ακόμα και σε απλά θέματα όπως η μίσθωση του αιγιαλού. 

Η προσωπική δικαστική διένεξη του κ. Χατζηγιάννη με την Επιτροπή δεν μας απασχολεί και πιστεύω δεν απασχολεί κανέναν απολύτως νομοταγή Κυθήριο, γιατί η τελική κρίση ανήκει στη Δικαιοσύνη. Είναι όμως λάθος και άτοπο για τον κ. Χατζηγιάννη να εξακολουθεί να μασάει τόσα χρόνια τις ίδιες καραμέλες κατά της Εγχωρίου Περιουσίας τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει την πλήρη γνώση ούτε των Νόμων που τη διέπουν ούτε της ιστορίας του θεσμού αυτού. 

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Χατζηγιάννη τις άπειρες φορές που έχει αποκαλέσει την σελίδα μας και τον γράφοντα με ποικίλα επίθετα και η ρήση του περί απειλών για δυσφήμηση μάλλον είναι αστεία μπροστά στους χαρακτηρισμούς που έχει παραθεσει δημόσια και ιδιαίτερα στο κοινωνικό δίκτυο για την σελίδα αλλά και για τον γράφοντα. 

Υ.Γ. Πιστεύω πως ο Κυθηραϊκός λαός δεν ενδιαφέρεται απόλυτα για το πως ονομάζονται τα έργα που πραγματοποιούνται {κρατικά, περιφερειακά, δημοτικά, κοινοτικά, εγχωρίου η δωρεές από οιονδήποτε}. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι τα έργα να γίνονται, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ήδη, για την βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών...
-------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-------------------------------------------