Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Από σήμερα στα γκισέ των τραπεζών η εξισωτική, ενστάσεις από Γενάρη

Από σήμερα σπεύδουν οι δικαιούχοι της εξισωτικής για το 2016, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ώστε να λάβουν την οικονομική ενίσχυση στα γκισέ των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του από την περασμένη Παρασκευή, (23/12) ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωνε ότι το τελικό ποσό που μπήκε στους λογαριασμούς των περίπου 328.000 δικαιούχων ανήλθε σε 223,7 εκατ. ευρώ. 



Σύμφωνα με το ρεποράζ του ΑγροΤύπου πρόστιμα από παλαιότερα έτη «έκοψαν» μερικά εκτατομμύρια  ευρώ σε σχέση με το αρχικώς εκτιμώμενο ποσό πληρωμής (244 εκατ. ευρώ) ωστόσο το υπολειπόμενο αυτό κονδύλι δύναται να αποδοθεί σε δικαιούχους μετά το τέλος των ενστάσεων. Αυτές, σύμφωνα με το ρεποτάζ του ΑγροΤύπου θα ξεκινήσουν μέσα στον Γενάρη του 2017 (θα βγει ανακοίνωση για τις ακριβείς ημερομηνίες).

Μέσα στον Γενάρη αποφάσισαν οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκινήσουν οι ενστάσεις  (θα αφορούν το ύψος του πληρωτέου ποσού σύμφωνα με την από 23/12 ανακοίνωση).  Λόγω και της εορταστικής περιόδου οι εξελίξεις στο θέμα των ενστάσεων θα δρομολογηθούν με το νέο έτος έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν κατά τον καλύτερο τρόπο, εφόσον θα θελήσουν να υποβάλουν ένσταση. Το εκτιμώμενο διάστημα διάρκειας των ενστάσεων υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου σε δέκα εργάσιμες.

Ν. Παλάσκας: Μείωση στους ορεινούς και ημιορεινούς
Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Ν. Παλάσκας ανέφερε για την καταβολή της εξισωτικής: «από την Παρασκευή έχει μπει όλο το ποσό, η ενίσχυση είναι μειωμένη κατά 20 με 30% στους ορεινούς και ημιορεινούς δικαιούχους. Μιλάμε για μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όχι όμως σε σχέση με πέρσι που ήταν μια ειδική χρονιά και τα ποσά έφταναν ακόμα και τις 7.000. Πρόπερσι το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ήταν 4.500 για τις μειονεκτικές και 5.000 για τις ορεινές. Φέτος τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε 3000 και 3.500 ευρώ.
-------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-------------------------------