Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Παράταση στις δηλώσεις συγκομιδής οινάμπελων έως 31/12

Παράταση δόθηκε στις δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων έως τις 31 Δεκεμβρίου. Με τα μέχρι χθες δεδομένα η προθεσμία για τη δήλωση υποβολής συγκομιδής έληγε στις 22/12, ωστόσο αποφασίστηκε να δοθούν μερικές ακόμη ημέρες, παρά τη χαμηλή συμμετοχή των παραγωγών στη διαδικασία. Όπως ενημερώθηκε ο ΑγροΤύπος σε επικοινωνία του με την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, η συμμετοχή μεσοσταθμικά των υπόχρεων παραγωγών σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνάει το 25%, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική και η δήλωση προσφέρει κάποια κίνητρα στους παραγωγούς. Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης.

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει:

ΘΕΜΑ: «Παράταση της ημερομηνίας για τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2016, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ»

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω παράτασης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2016, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ, η προθεσμία που αναφέρεται στο υπάριθμ. 5829/132733/28-11-2016 έγγραφό μας, παρατείνεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016.»

ΚΕΟΣΟΕ: στα ίδια επίπεδα συμμετοχής σε σχέση με πέρσι οι φετινές δηλώσεις
Όπως ανέφερε η ΚΕΟΣΟΕ σε ανακοίνωσή της στις 19/12/2016 «Αν και απομένουν τρεις μέρες μόνο, από την εκπνοή της προθεσμίας (κατά παράταση) για την ψηφιακή υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής, ο αριθμός των παραγωγών που ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα στην υποχρεωτική υποβολή τους ανέρχεται στον αριθμό των 23.550 έναντι 24.150 την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία.

Η υστέρηση του αριθμού υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής λαμβάνει χώρα παρά την αύξηση των κινήτρων υποβολής τους που αφορούν την λήψη άδειας φύτευσης, τον χαρακτηρισμό του αμπελώνα ως εγκαταλελειμμένου ή όχι ενώ αποτελεί και προϋπόθεση για την έγκριση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης.»
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης: «η τροποποίηση - προσθήκη στο Σχέδιο Κανονισμού της Ε.Ε. προβλέπει ότι για αμπελώνες που δεν δηλώνονται για πέντε συναπτά έτη από τους παραγωγούς θα θεωρούνται εγκαταλελειμμένοι. Ο κανονισμός δεν έχει ακόμα δημοσιευεθί ωστόσο, είναι απίθανο να μην ενεργοποιηθεί».

Ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά δηλώσεων σε Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΚΕΟΣΟΕ μεγάλη υστέρηση παρατηρείται στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας αφού το ποσοστό των αμπελουργών που υποβάλλει Δηλώσεις Συγκομιδής κυμαίνεται από 6%-69%.

Στις περιφερειακές ενότητες των Ιονίων Νήσων το ποσοστό υποβολής ανέρχεται σε 6%, της Δυτικής Ελλάδος σε 12%, της Πελοποννήσου σε 15%, της Στερεάς Ελλάδας σε 16%, της Αττικής με 18% και της Κρήτης σε 25%, συνεπώς οι αμπελουργοί στις περιοχές αυτές παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη σχετική απροθυμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις.
-----------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-----------------------------------