Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Δημοτική Ανασκόπηση 2016

Ένα έτος τελειώνει, ένα νέο έρχεται. Μέσα στο 2016 δουλέψαμε πολύ. Προσπαθήσαμε να λύσουμε προβλήματα του παρελθόντος και να δημοπρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα. 
Οι δημοπρασίες ήταν συνεχείς, διεκόπησαν όμως απότομα τον Αύγουστο λόγω της αιφνιδιαστικής έκδοσης του νέου Νόμου 4412. 
Στις 22 Δεκεμβρίου έγινε η τελευταία μεγάλη δημοπρασία του 2016, ο δρόμος της Αγίας Αναστασίας, δαπάνης 220.000€ με χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 


Το 2016 ήταν έτος παραγωγικό.

- Ολοκληρώσαμε πολύ σημαντικά έργα σε όλους τομείς (ύδρευση, δίκτυα, οδοποιία εσωτερική και προς παραλίες, κτιριακές ανακαινίσεις, αναπλάσεις, συντήρηση δεξαμενών και αντλιοστασίων, δημοτικά WC, αναβάθμιση Δημοτικής Βιβλιοθήκης, εργασίες στα σχολεία, νέες γεωτρήσεις, κ.λπ.)

- Εντάξαμε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας πολλά μεγάλα έργα προϋπολογισμού πάνω από 15.000.000€, τα οποία θα υλοποιηθούν στο νησί, αλλάζοντας την εικόνα του. Τα έργα αυτά τα ωριμάζει και τα αδειοδοτεί εξολοκλήρου ο Δήμος μας με τους εξαιρετικούς συνεργάτες και υπαλλήλους του. Ήδη η ανάπλαση Πλατείας Φρατσίων (292.000€) και το νέο Γήπεδο στο Μανιτοχώρι (600.000€) δημοπρατούνται μέσα στο 2017 και έπονται το δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Πελαγίας (3.100.000), η οδός Μόρμορη (500.000€) και η Δημοτική οδοποιία (2.000.000€), ενώ σε τελικό στάδιο εγκρίσεων είναι οι 2 αφαλατώσεις σε Αγία Πελαγία και Διακόφτι (1.000.000€).
- Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας και προετοιμαζόμαστε ακόμα καλλίτερα.











- Αναβαθμίσαμε σε μεγάλο βαθμό το δίκτυο πυρασφάλειας και τοποθετήσαμε για πρώτη φορά σύγχρονα συστήματα πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία.
- Πραγματοποιήσαμε πολλά έργα στο νησί των Αντικυθήρων και προγραμματίζουμε ακόμη περισσότερα.
- Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στον δημόσιο χώρο με την προμήθεια και τοποθέτηση νέων παγκακιών, κάδων και καλαθιών απορριμμάτων, φωτιστικών σωμάτων και πινακίδων οδοσήμανσης.
- Αποκαταστήσαμε έναν τεράστιο αριθμό λακκουβών στο οδικό δίκτυο.
- Κάναμε δυναμικές ενέργειες για το θέμα της ρύπανσης των ακτών της Αγίας Πελαγίας και τελικά δικαιωθήκαμε αφού βρέθηκε το ένοχο πλοίο και ο καθαρισμός των ακτών δεν κόστισε στο Δήμο ούτε ένα ευρώ.
- Λύσαμε οριστικά το νομοθετικό κενό της Εγχωρίου Περιουσίας και εκλέξαμε νέα Διοίκηση μετά από 10 χρόνια.
- Δημιουργήσαμε μαζί με τους υπόλοιπους 7 νησιωτικούς Δήμους της Π.Ε. Νήσων το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής που θα διαχειριστεί περίπου 7.500.000€ από το νέο πρόγραμμα CLLD (LEADER).
- Συνεχίσαμε τη διαρκή επαφή μας με τους δημότες μέσα από τις συχνές επισκέψεις μας σε όλους τους οικισμούς. Το Γραφείο Τύπου του Δήμου μας, με 125 Δελτία Τύπου μέσα στο 2016, ενημέρωσε αντικειμενικά με μοναδικό στοιχείο την αλήθεια, τους δημότες για τα έργα και τις δράσεις του Δήμου.
- Αναθέσαμε την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για τα Σφαγεία, σε πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεών μας προς τους κτηνοτρόφους.
- Καταθέσαμε όλους τους φακέλους για τη νομιμοποίηση των λιμανιών που αποτελούσε πολυετή εκκρεμότητα με σοβαρές συνέπειες.
- Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της τακτοποίησης των κληροδοτημάτων.
- Ολοκληρώσαμε την οικοδομική ανακαίνιση της παιδικής χαράς στα Κοντολιάνικα και εξασφαλίσαμε σχεδόν 150.000€ για το 2017 για την ολοκλήρωση της ανακαίνισής της καθώς και για την ανακαίνιση 2 ακόμα παιδικών χαρών (Αβλέμωνα και Αγίας Πελαγίας).
- Λύνουμε οριστικά το πολυετές πρόβλημα στέγασης του Νηπιαγωγείου Ποταμού με τη μεταφορά του εντός Ιανουαρίου στο σύγχρονο σχολείο της Αγίας Πελαγίας με την αμέριστη έμπρακτη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και της Σχολικής Κοινότητας.
- Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω συστήματος ΔΙΑΣ για όλες τις οφειλές προς το Δήμο.
- Λύσαμε οριστικά το πολυετές πρόβλημα εργασιακής ομηρίας των υπαλλήλων ανταποδοτικών υπηρεσιών με τις διαρκείς παρεμβάσεις μας στην Κυβέρνηση μαζί με άλλους Δήμους, με αποτέλεσμα τη μονιμοποίησή τους που αναμενόταν από το 2010.
- Επιλύσαμε σημαντικά ζητήματα αδειοδοτήσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια για το μεγάλο έργο της αποκατάστασης των 2 ΧΑΔΑ Κυθήρων και Αντικυθήρων, που ήδη ξεκίνησε. Εντάξαμε σημαντικά υποέργα, όπως την αγορά 2 νέων απορριμματοφόρων, τη μονάδα κομποστοποίησης και τη σύνδεση της περιοχής Λαχνού με την ύδρευση και το δίκτυο της ΔΕΗ.
- Απεμπλέξαμε το έργο της ανάπλασης των Μητάτων που καθυστέρησε αδικαιολόγητα να επανενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ από το αρμόδιο Υπουργείο και ευελπιστούμε να ξεκινήσει μέσα στο Γενάρη.














- Ασκήσαμε με συνέπεια πολιτική εξωστρέφειας και προβολής σε όλα τα επίπεδα, συμμετείχαμε σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδώσαμε νέο υλικό προβολής και αξιοποιήσαμε τις σύγχρονες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα η σεζόν του 2016 να θεωρείται μία από τις καλλίτερες των τελευταίων ετών. Η σταθερή επένδυσή μας στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και στη βόρειο Ελλάδα αποδίδει σημαντικά, ενώ νέες συμμετοχές σε μεγάλες εκθέσεις ήδη έχουν αποφασιστεί από το Δ.Σ.
- Αναβαθμίσαμε στο έπακρο τις ετήσιες εκδηλώσεις αδελφοποίησης με τον Δήμο Καραβά.
- Επενδύσαμε σταθερά στον πολιτισμό και τις τέχνες. Το ετήσιο Δημοτικό Φεστιβάλ «Ταξίδι στα Κύθηρα» που ξεκινήσαμε το 2015 είναι πλέον θεσμός. Με δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημιουργούμε μεγάλη υπεραξία για τον τόπο μας.
- Καλέσαμε και φιλοξενήσαμε μεγάλα μουσικά σχήματα και συμμετείχαμε στο επίσημο έτος Ελλάδας – Ρωσίας με τις εκδηλώσεις για το Ναύαρχο Φιλοσοφώφ.
- Προχωρήσαμε στην έκδοση λευκώματος για τον φωτογράφο Μανόλη Φατσέα – Φουριάρη και προγραμματίζουμε νέες εκδόσεις πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου.
- Τιμήσαμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε σημαντικές προσωπικότητες του τόπου μας.
- Πραγματοποιήσαμε σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά.

















 
- Ο Προϋπολογισμός του 2016 έκλεισε με: α) το μεγαλύτερο ποσό εισπράξεων σε πραγματικούς αριθμούς από την εφαρμογή του Καλλικράτη (2011) που ανήλθε σε 5.870.587,06€, δηλαδή εισπράχθηκε το 78,89% των προϋπολογισθέντων εσόδων, β) το μεγαλύτερο ποσό πληρωμών σε πραγματικούς αριθμούς από το 2011 μέχρι σήμερα, που ανήλθε σε 3.139.172,25€ ή 42,18% επί των προϋπολογισθέντων εξόδων, κάτι που σημαίνει ότι ο Δήμος πέτυχε την υψηλότερη υλοποίηση του Προϋπολογισμού μετά το 2013, χωρίς να υπολογίζεται στο ποσό αυτό, το σύνολο των συμβασιοποιημένων έργων που συνεχίζονται και εντός του 2017. Συνολικά μέσα στο 2016 ο Δήμος εξέδωσε 599 Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής.
- Ο Δήμος παραμένει ο σημαντικότερος αιμοδότης της τοπικής οικονομίας, αφού μέσα από την εκτέλεση έργων, εργασιών, προμηθειών και υπηρεσιών, συνεισφέρει σημαντικά στο τοπικό Α.Ε.Π. και ενισχύει μέσα από διαφανείς διαδικασίες τις τοπικές επιχειρήσεις, μέσα σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη και ασταθή για την γενική οικονομική κατάσταση της Χώρας.
- Η διαρκής συνεργασία μας με το ΥΕΝ απέδωσε στο να γίνουν δεκτές σχεδόν όλες οι προτάσεις μας για τα δρομολόγια των πλοίων (δεύτερο εβδομαδιαίο επιδοτούμενο δρομολόγιο από Νεάπολη προς Αντικύθηρα και επέκταση της γραμμής της Καλαμάτας στους 4 μήνες), παρά την μεγάλη καθυστέρηση μέχρι και σήμερα στην υπογραφή των συμβάσεων με αποκλειστική ευθύνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολυετείς συμβάσεις γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή μας συγκοινωνία.

Το 2017 θα είναι η χρονιά των μεγάλων έργων και της ακόμα μεγαλύτερης εξωστρέφειας. Θα δημοπρατήσουμε μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια αλλά και όσα έργα επρόκειτο να δημοπρατηθούν φέτος και ακυρώθηκαν λόγω του νέου νόμου 4412. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μελέτες και ωριμάνσεις σημαντικών έργων και να εφαρμόζουμε τη συνεπή πολιτική μας στον τουρισμό και τον πολιτισμό γιατί πιστεύουμε ότι δεν αρκούν μόνο τα δημόσια έργα για την σφαιρική ανάπτυξη ενός τόπου.

Μεγάλο στοίχημα για το Δήμο μας είναι η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων που το Κράτος έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια και υπερβαίνουν τις 800.000-1.000.000€ από το 2011 μέχρι σήμερα. Με διαρκείς παρεμβάσεις μας προς την πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ, προς την ΚΕΔΕ και τα συλλογικά μας όργανα, θα θέτουμε συνέχεια τα προβλήματα της νησιωτικής αυτοδιοίκησης που μας απασχολούν καθημερινά, ελπίζοντας σε στέρεες λύσεις από το Κράτος.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι στηρίζουν και προβάλουν το έργο μας και όλους όσοι κατανοούν ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής πάνω στα νησιά μας, μέσα σε συνθήκες δύσκολες, παρά την τεράστια γραφειοκρατία και τις διαρκείς νομοθετικές αλλαγές που δυσχεραίνουν το έργο μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι με τα έργα που προγραμματίζουμε, το νέο έτος 2017 θα είναι ακόμα μια χρονιά αναβάθμισης των νησιών μας, στην οποία θα εκτελεστούν σημαντικά έργα, μια χρονιά ακόμα μεγαλύτερης εξωστρέφειας και προβολής, στην οποία θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλό του τόπου μας και για την δικαίωση της τιμητικής ψήφου των συμπολιτών μας τον Μάιο του 2014.

Από τον επικεφαλής του συνδυασμού μας και Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκης, τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ., τους Προέδρους, Μέλη και Εκπροσώπους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του συνδυασμού μας, όλους τους συνεργάτες και συμβούλους μας, θερμότατες ευχές σε κάθε Κυθήριο και Αντικυθήριο σε όλο τον κόσμο!
------------------------------------------------------
Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα
-------------------------------------------------------