Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Πένθος στη Ρωσία μετά τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους με 93 επιβαίνοντες στη Μαύρη Θάλασσα - Δεν υπάρχουν επιζώντες

Το πρωί της Κυριακής 25 Δεκεμβρίου, ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ (TU-154), χάθηκε από τα ραντάρ μετά την απογείωσή του από την πόλη Σότσι, στα βόρεια της Ρωσίας, με προορισμό τη Συρία.

Στο αεροσκάφος βρίσκονταν 93 επιβάτες, και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι απίθανο να υπάρξουν επιζώντες. Έρευνες διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, ενώ ήδη οι αρχές έχουν εντοπίσει συντρίμμια.



«Συντρίμμια του αεροπλάνου ΤU-154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης του Σότσι, σε βάθος 50 έως 70 μέτρων», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Η περιοχή της συντριβής του TU-154 έχει καθοριστεί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας ότι επτά πτώματα έχουν βρεθεί στο σημείο της συντριβής στη Μαύρη Θάλασσα.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 05:40 τοπική ώρα (04:40 ώρα Ελλάδας) από την πόλη Αντλέρ, που βρίσκεται νοτίως του Σότσι, του θέρετρου στη Μαύρη Θάλασσα, για μια πτήση ρουτίνας με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα το υπουργείο.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 85 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα.
Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της Ensemble Alexandrov, μιας από τις χορωδίες και τις χορευτικές ομάδες του ρωσικού στρατού που μετέβαιναν στη Συρία για να μετάσχουν στις γιορτές στην αεροπορική βάση για την Πρωτοχρονιά, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ensemble Alexandrov Βαλέρι Χαχίλοφ, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Δίκαιη Βοήθεια».

Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα Channel One, NTV και Zvezda επιβεβαίωσαν ότι εννέα δημοσιογράφοι τους ήταν μεταξύ των επιβατών.



Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες διάσωσης, μετέδωσαν νωρίτερα ότι μια ομάδα διάσωσης εντόπισε το πιθανό σημείο της συντριβής στη θάλασσα του Σότσι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αεροπλάνο πιθανόν συνετρίβη κατά τη διάρκεια της ανόδου του. Δεν ελήφθη κανένα σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο, αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές.
Παράλληλα, το πρακτορείο Interfax επικαλείται πηγή που δεν κατονομάζει η οποία αναφέρει ότι το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοβ, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται αδιαλείπτως για την πορεία των ερευνών, ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής.

Ο κ. Πούτιν ζήτησε από τονπρωθυπουργό να «συγκροτήσει και να ηγηθεί κυβερνητικής επιτροπής έρευνας η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής του TU-154 στο Σότσι», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ-154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983.
-----------------------------------------------
Πηγή:   Καθημερινή, AFP, REUTERS
-----------------------------------------------