Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί δεν πρέπει να τρως το χιόνι

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά μας εξηγεί γιατί δεν είναι σωστό να τρώμε το χιόνι 

Όλοι το έχουν δοκιμάσει κι ας ξέρουν πως είναι λάθος.
Το παιχνίδι με το χιόνι, ο χιονοπόλεμος, πολλές φορές συνοδεύεται από... γευσιγνωστικές απόπειρες, κάτι που όπως μας ενημερώνει το περιοδικό Environmental Science, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.


Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Environmental Science: Processes and Impacts" εξηγεί πως το να τρώμε χιόνι είναι ανθυγιεινό γιατί το χιόνι απορροφά τα μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, μεταξύ των οποίων και τα επικίνδυνα τοξικά σωματίδια από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Την ιδιότητα του χιονιού να απορροφά τους ρύπους μελέτησαν διεξοδικά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αφού δημιούργησαν έναν ειδικό περιβαλλοντικό θάλαμο προσομοίωσης συνθηκών χιονόπτωσης, πρόσθεσαν διάφορους συνδυασμούς ρύπων, που βρίσκονται συνήθως σε εξατμίσεις αυτοκινήτων.

Εξέτασαν έτσι σε συνθήκες εργαστηρίου κατά πόσο οι ρυπογόνοι παράγοντες απορροφούνται και σε ποιο βαθμό από χιόνι. Μαζί με τον οργανικό άνθρακα, τα επίπεδα των τοξικών ρύπων, όπως το βενζόλιο, το τολουόλιο, το αιθυλοβενζόλιο και το ξυλόλιο μέσα στο χιόνι, μετρήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από κάθε εργαστηριακή προσομοίωση.

Διαπιστώθηκε ότι με μόλις μια ώρα έκθεσης στους ρύπους της ατμόσφαιρας, το χιόνι στο έδαφος περιέχει πολύ αυξημένα επίπεδα τοξικών σωματιδίων. Αυτό σημαίνει ότι το χιόνι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο κάθαρσης της ατμόσφαιρας από τη ρύπανση των καυσαερίων αυτοκινήτων.

Τι γίνεται όμως όταν λιώνουν τα χιόνια; Οι ρύποι είτε παραμένουν στο νερό, είτε "δραπετεύουν" και πάλι στην ατμόσφαιρα.
---------------------------------
Πηγή: iflscience.com
---------------------------------