Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Στο φως τερατώδεις παρανομίες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Ως το πιο παραβατικό κομμάτι της ιδιωτικής εκπαίδευσης χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) τα συνοικιακά νηπιαγωγεία που λειτουργούν αυτόνομα, έξω από τις μεγάλες ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες.

Σχεδόν καθημερινά φτάνουν στην Ομοσπονδία καταγγελίες τρομοκρατημένων συναδέλφων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ΟΙΕΛΕ, για τερατώδεις περιπτώσεις παρανομίας, ψυχολογικών πιέσεων, πρωτοφανούς καταπίεσης και συνεχών εξευτελισμών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ:

Σε πάρα πολλά ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδίως στα μικρά της γειτονιάς, παρατηρούνται φαινόμενα, όπως:

- Αντί του νόμιμου μισθού που προβλέπεται για όλους τους εκπαιδευτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, πολλά νηπιαγωγεία καταβάλλουν αμοιβές 300-400 ευρώ!

- Σε αρκετές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν τους «νόμιμους» μισθούς, επιβάλλουν στους εργαζόμενους την επιστροφή «στο χέρι» μεγάλου τμήματος του ποσού με την απειλή της απόλυσης!

- Το νόμιμο ωράριο δεν τηρείται σχεδόν ποτέ. Οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι τις 5-6 το απόγευμα, χωρίς φυσικά να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους.

- Παραβιάζονται συστηματικά οι αργίες, οι ημέρες διακοπών Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, χωρίς και πάλι αμοιβή!

- Συχνά στα νηπιαγωγεία αυτά εργάζονται «εκπαιδευτικοί» χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα σε παράνομα, μικτά τμήματα προνηπίων-νηπίων με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα προαγωγής τους στο δημοτικό.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταλήγει ως εξής:

Συνολικά για το χώρο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων οφείλουμε να καταγγείλουμε πως σε μεγάλο αριθμό αυτών γονείς εγγράφουν παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Όμως αντί να λαμβάνεται η απαραίτητη παιδαγωγική/επιστημονική πρόνοια για τα παιδιά αυτά, συγκεκριμένα νηπιαγωγεία χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως «χώροι parking», καθώς δεν προσλαμβάνονται ειδικοί παιδαγωγοί, δεν δημιουργούνται τμήματα παράλληλης στήριξης, δεν εφαρμόζονται εξειδικευμένα προγράμματα που ανταποκρίνονται στις αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Η ζοφερή αυτή εικόνα είναι προϊόν πολυετούς παραμέλησης της εποπτείας των ιδιωτικών νηπιαγωγείων από τις εποπτικές αρχές της πολιτείας. Είναι λίγες, δυστυχώς, οι περιπτώσεις δημόσιων λειτουργών που αντιλαμβάνονται την έκταση του προβλήματος και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Μια τέτοια φωτεινή εξαίρεση είναι ο Διευθυντής ΠΕ Πειραιά και Πρόεδρος του ΚΥΣΠΕ κ. Λεωνίδας Νίκας που έχει ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων της περιοχής της εποπτείας του.

Η Ομοσπονδία μας ζητά από τις εποπτικές αρχές του Υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσουν συστηματικούς ελέγχους στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τόσο στις μισθοδοτικές καταστάσεις, όσο και επιτόπιους, ώστε να διαπιστώνονται οι παρανομίες που λαμβάνουν χώρα. Καλεί, επίσης, τους συναδέλφους που εργάζονται σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία να καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις.
--------------------------------------
Πηγή: koutipandoras.gr
--------------------------------------