Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ

Την εγγυητική εξέδωσε εκ νέου η Promsvyazbank, η οποία, λόγω της κρατικοποίησής της και της αλλαγής της διοίκησης, έπρεπε να επαναλάβει τη διαδικασία
Σήμερα Πέμπτη, αργά το απόγευμα, έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ. Την περασμένη Δευτέρα εκδόθηκε η νέα εγγυητική επιστολή και ήδη έχει κατατεθεί από το επενδυτικό σχήμα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Την εγγυητική εξέδωσε εκ νέου η Promsvyazbank, η οποία, λόγω της κρατικοποίησής της και της αλλαγής της διοίκησης, έπρεπε να επαναλάβει τη διαδικασία.

Η κοινοπραξία Deutsche Investment (Diep) 50%, η γαλλική CMA (35%) και η Belterra (15%) του Ιβάν Σαββίδη προσέφερε 231 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% των μετοχών.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, ο φάκελος θα περάσει και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για έγκριση της συμφωνίας έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Το επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΘ και να κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή, όπως έγινε και με τον ΟΛΠ. Αυτό υπολογίζεται ότι θα συμβεί στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018.

Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την προσφορά των 231.926.000 ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία. Τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης που είναι το αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ, ανέρχονται σε συνολικό ύψος πλέον των 170 εκατ. ευρώ.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται ε υπόψη, τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες, πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών, επενδύσεις έως τη λήξη της παραχώρησης το 2051.
----------------------------
Πηγή: protothema.gr
----------------------------