Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Τι ακριβώς είπε ο Αϊνστάιν…

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό οι πολιτικοί αρχηγοί μπήκαν και στα χωράφια της φυσικής επιστήμης. Καλό είναι αυτό, η αλήθεια είναι, και μακάρι να συνέβαινε πιο συχνά.

Θέλοντας λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να δείξει την «παράνοια» της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη φράση «Παράνοια είναι το να κάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα» αποδίδοντάς την στον Αϊνστάιν.  Ο κ. Τσίπρας φάνηκε ότι δεν διαφώνησε με το περιεχόμενο της πρότασης, απέδωσε όμως την πατρότητά της κάπου στο διαδίκτυο και όχι στον Αϊνστάιν. Και ενώ πράγματι ως προς την πατρότητα της πρότασης ο κ. Τσίπρας είχε δίκιο, εντούτοις και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έκαναν λάθος για το περιεχόμενο της πρότασης το οποίο σύμφωνα με την σύγχρονη φυσική επιστήμη είναι εσφαλμένο.

Ο Αϊνστάιν, μιας και αναφέρθηκε το όνομά του, είχε πει κάτι άλλο που θα μπορούσε να συσχετισθεί άμεσα με τα παραπάνω λεχθέντα. Είχε πει λοιπόν γύρω στα 1944 ότι «…δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Θεός παίζει ζάρια…»  αντιδρώντας σφόδρα στον καινούργιο επαναστατικό κλάδο της φυσικής που γιγαντώνονταν εκείνη την εποχή και που έβαζε στο περιθώριο την Βεβαιότητα και τον απόλυτο ντετερμινισμό και έθετε στο επίκεντρο την πιθανότητα. Ο κόσμος είναι πιθανοκρατικός δηλαδή εγγενώς απρόβλεπτος.

Τα ίδια αίτια δεν οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Μόνον πιθανότητες μπορούν να υπολογισθούν. Ένα σύστημα με τις ίδιες αρχικές συνθήκες και μέσα στο ίδιο πεδίο αλληλεπιδράσεων καταλήγει κάθε φορά σε διαφορετική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι στον κβαντικό κόσμο που ζούμε (κοινωνία, οικονομία, πολιτική, σύμπαν…) μπορεί κανείς να κάνει τα ίδια πράγματα και να έρχονται κάθε φορά διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο Αϊνστάιν λοιπόν είχε άδικο. Για τις αντίθετες απόψεις του στην θεμελιώδη αυτή ιδέα της κβαντομηχανικής ιστορικά δεν δικαιώθηκε. Πολλές δεκαετίες αργότερα όταν πλέον η κβαντομηχανική εγκαθιδρύθηκε ως θεωρία περιωπής στη σύγχρονη φυσική επιστήμη επαληθευόμενη πλήρως θεωρητικά και πειραματικά, ο διάσημος σύγχρονος φυσικός Στήβεν Χώκιν απάντησε στον Αϊνστάιν ως εξής  “ Άλμπερτ, ο Θεός όχι μόνον παίζει ζάρια αλλά τα ρίχνει σε μέρη που δεν μπορούμε να τα βρούμε "!!

Κατά τον ίδιο τρόπο, έσφαλαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί όσον αφορά το παραπάνω απόφθεγμα που χρησιμοποίησαν στην ομιλία τους !
---------------------------------------
Δημήτρης Φατσέας - Φυσικός
---------------------------------------