Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Εργοδότες Στέλνουν Φουσκωτούς Να Πάρουν Πίσω Τα Δώρα Χριστουγέννων

Κανόνες εργασιακής ζούγκλας σε επιχειρήσεις σε Πάτρα και Λάρισα -Απίστευτες καταγγελίες
Απίστευτες οι καταγγελίες που αυτές τις ημέρες φθάνουν στα γραφεία συνδικάτων και άλλων ενώσεων εργαζομένων για το δώρο Χριστουγέννων.

Πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική αυτή που αφορά σε εργοδότη, που κατέβαλε το δώρο σε εργαζόμενους της επιχείρησης που διατηρεί και στη συνέχεια απαίτησε να του επιστρέψουν τα χρήματα του δώρου Χριστουγέννων από το ΑΤΜ!

Όλα αυτά και μάλιστα παρουσία «φουσκωτών» καταγγέλει πως συνέβησαν στην Πάτρα, το μέλος της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Εργοδότης ζήτησε πίσω το δώρο που κατέθεσε σε λογαριασμό υπαλλήλου του. Χρήματα που όπως αναφέρει και ο κ. Καραγεωργόπουλος – εκτός των άλλων – είναι και μαύρα, προς όφελος του εργοδότη.

Περιστατικά απαίτησης από εργοδότες επιστροφής του δώρου Χριστουγέννων που κατέθεσαν, αναφέρονται, σύμφωνα με καταγγελίες σε ενώσεις εργαζομένων, σε διάφορους κλάδους, όπως ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, εστίαση, εμπορικά καταστήματα κ.α.

Καταγγελίες για το δώρο Χριστουγέννων

Κανόνες εργασιακής ζούγκλας και στη Λάρισα

Τον υπέρτατο βαθμό αθλιότητας και ξεδιαντροπιάς ξεπερνούν ορισμένοι εργοδότες και στη Λάρισα, αυτές τις Άγιες ημέρες που διανύουμεε. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας, εμφανίστηκαν φαινόμενα επιχειρήσεων που σκαρφίστηκαν τον πλέον ξετσίπωτο τρόπο να μην πληρώσουν στους εργαζομένους τους το δώρο Χριστουγέννων όπως υποχρεούνται, αλλά την ίδια ώρα να είναι «καλυμμένες» από το νόμο. Με ποιό τρόπο;

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τάσος Τσιαπλές, «αυτό το φαινόμενο ξεκίνησε από τα δώρα που κατέβαλαν στην τράπεζα οι εργοδότες και μετά ζητούσαν από τους εργαζομένους να τους τα δώσουν πίσω σε μετρητά, αλλά δυστυχώς επεκτάθηκε και στους μισθούς, με την εργοδοσία να απαιτεί είτε μέρος, είτε το σύνολο του επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία. Σε ότι αφορά το δώρο των Χριστουγέννων, το φαινόμενο της επιστροφής των χρημάτων κάνει «θραύση» κυρίως στο χώρο της εστίασης στη Λάρισα, εκεί όπου δεν είναι υπερβολή να πω πως φθάνει το 80%».

Ο κ. Τσιαπλές αποκάλυψε επίσης πως υπάρχει και περίπτωση εργαζόμενου σε εταιρεία σεκιούριτι έσπευσε να καταγγείλει αντίστοιχο περιστατικό, «που όμως πλέον δεν μπορείς να το αποδείξεις» όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε.

Οι καταγγελίες πάντως στη Λάρισα φαίνεται να πέφτουν βροχή. Όπως μετέδωσε την Τετάρτη η τηλεόραση του Antenna, «στη Λάρισα, γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείου κατέβαλε κανονικά στην τράπεζα το δώρο το οποίο όμως οι εργαζόμενοι είδαν για μόλις λίγα λεπτά, αφού οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της απόλυσης έπρεπε να το επιστρέψουν πίσω μετρητά, στο ταμείο της επιχείρησης».
-----------------------------------------
Πηγή: thebest.gr, onlarissa.gr
-----------------------------------------