Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Τετραπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων το κοίτασμα στο Κατάκολο

Τετραπλάσιο, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο, καθώς τα βεβαιωμένα αποθέματα, τα οποία πιστοποιούνται από ανεξάρτητο οίκο, είναι 10,7 εκατ. βαρέλια έναντι 3 εκατ. που ήταν η εκτίμηση κατά την περίοδο που έγινε ο διαγωνισμός.

Αυτό ανέφεραν πηγές της Energean, η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Ο σχεδιασμός της εταιρίας προβλέπει τη διεξαγωγή γεωτρήσεων το 2019, ενώ τον Αύγουστο εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος και έχει υποβληθεί προς έγκριση η περιβαλλοντική μελέτη.

Στην Ελλάδα, η εταιρία δραστηριοποιείται επίσης στον Πρίνο όπου τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 40 εκατ. βαρέλια συν 20 εκατ. επιπλέον δυνητικά όπως επίσης στις περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχουν ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα στα Ιωάννινα η Ισπανική Repsol που συμμετέχει με 60% στις έρευνες έχει ξεκινήσει τη σεισμική έρευνα, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και εν συνεχεία θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 60% και του ρόλου του Operator στην Repsol.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν, επίσης, ότι η Energean έχει υποβάλει πρόταση στην Κυπριακή κυβέρνηση για διοχέτευση των αποθεμάτων του κοιτάσματος της Αφροδίτης μέσω υποβρύχιου αγωγού στον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου που θα εγκατασταθεί ση θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ για την εξαγωγή των αποθεμάτων από τα κοιτάσματα Karish και Tanin που, επίσης, έχει αναλάβει Κοινοπραξία με συμμετοχή της Energean. Η λύση αυτή θεωρείται από την εταιρία φθηνότερη σε σχέση με την επιλογή της μεταφοράς του αερίου στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται για να εξαχθεί.


Η συνολική επένδυση στο Ισραήλ για την εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων θα φθάσει στο 1,5 δισ. δολάρια και η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, η Energean θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Παράλληλα, το 2018 τίθενται σε εφαρμογή διοικητικές αλλαγές στον όμιλο: ο Δημήτρης Γόντικας, διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος των δραστηριοτήτων της Energean στην Ελλάδα ενώ Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean παραμένει ο κ. Μαθιός Ρήγας.
----------------------------------
Πηγή:  Τα ΝΕΑ
----------------------------------