Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Επιλογή Προϊσταμένων στο Δημόσιο - Τι αλλάζει

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Ν. 4509 «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις», το άρθρο 47 του οποίου ρυθμίζει θέματα επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομική ανάλυση του epoli.gr με τις προβλέψεις του παραπάνω νόμου συμπληρώνεται αυτός για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (Ν.4369/2016) στα εξής:


  • Εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης πτυχιούχοι προγραμμάτων σπουδών ενιαίας και αδιάσπαστης πενταετούς, τουλάχιστον, φοίτησης των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή ομοταγών Ιδρυμάτων Εξωτερικού.
  • Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις θέσεις των Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεακών Γραμματέων και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων έχουν και όσοι υπηρετούν στο Δημόσιο Τομέα με σχέση άλλη από τη σχέση τακτικού μόνιμου υπαλλήλου ή υπαλλήλου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.).
  • Για τις περιπτώσεις υποψηφίων, που δεν υπηρετούν στο Δημόσιο Τομέα ή υπηρετούν σ' αυτόν με σχέση άλλη από τη σχέση τακτικού μόνιμου υπαλλήλου ή υπαλλήλου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), ισχύουν τα προσόντα και κωλύματα διορισμού που αναφέρονται στα άρθρα 4 έως και 10 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄26).
Κατάρτιση πίνακα κατάταξης - Mεταβατική περίοδος πρώτης εφαρμογής
Με την παρ.4 του άρθρου 47 καταργείται το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016, το οποίο προέβλεπε την κατάρτιση πίνακα με 5πλασιο αριθμό υποψηφίων με την υψηλότερη βαθμολογία κριτηρίων. Αυτοί καλούνται στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης κατά την πρώτη εφαρμογή του Ν.4369/16.

Χρόνοι επιλογής Προϊσταμένων
Με την παρ.5 του άρθρου 47 αντικαθίσταται η παρ. 4 του άρθρου 30 του ν.4369/2016 (Α΄33), με την οποία προσδιορίζονται οι χρονικές προθεσμίες για την πρώτη εφαρμογή του συστήματος επιλογής Προϊσταμένων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄26).

Η επιλογή και τοποθέτηση των Προϊσταμένων οργανικών μονάδων διενεργείται ως ακολούθως:
Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος συστήματος επιλογής προϊσταμένων, αρχικά εκδίδονται οι προκηρύξεις για τις θέσεις προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησής τους ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών.

Στη συνεχεία, η επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων Διευθύνσεων ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την τοποθέτηση των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων.
Κατόπιν, η επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων Τμημάτων ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την τοποθέτηση των προϊσταμένων Διευθύνσεων.
----------------------------------
Πηγή: epoli.gr
----------------------------------