Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Χρυσό μετάλλιο σε φοιτητές των ΑΠΘ και ΔΠΘ για νέα θεραπευτική μέθοδο

Χρυσό μετάλλιο για το σχεδιασμό μιας νέας θεραπευτικής μεθόδου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απέσπασε η ελληνική φοιτητική ερευνητική ομάδα iGEM Greece στον διαγωνισμό international Genetically Engineered Machine (iGEM), που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ, από τις 9 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Ήταν η πρώτη φορά που μία  ελληνική ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό αυτό. Οι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη όχι μόνο κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε 5.400 συμμετέχοντες από 310 ομάδες, αλλά και να κερδίσουν χρυσό μετάλλιο και να προταθούν ως “Best Therapeutics Project” του διαγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές σχεδίασαν  μια νέα θεραπευτική μέθοδο για τη τρίτη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου: τον καρκίνο του παχέος εντέρου και συγκεκριμένα ένα γενετικά τροποποιημένο προβιοτικό βακτηρίδιο που εκλεκτικά ανακαλύπτει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μια θεραπεία εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, χωρίς τις παρενέργειες της σημερινής χημειοθεραπείας. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να προσαρμοστεί κι ενάντια σε άλλες μορφές καρκίνου. 

Το όραμά τους μοιράστηκε η R.G.C.C., εταιρεία γενετικής έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου, και με την καθοριστική χορηγία της επέτρεψε να υλοποιηθεί. Την στέγη,  υποδομή και υλικά για τις πειραματικές διαδικασίες προσέφεραν η εταιρεία βιοτεχνολογίας Biohellenika Α.Ε., που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η οποία τους παραχώρησε επί 10 μήνες τα ερευνητικά της εργαστήρια και όλες τις υποδομές της καθώς και το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. 

Ο Διευθύνων  Σύμβουλος της Biohellenika Α.Ε., καθηγητής Βιοχημείας στην ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Κολιάκος ως επιβλέπων της ομάδας καθοδηγούσε τους φοιτητές σε καθημερινή βάση επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την τάση της εταιρείας να στηρίζει τους νέους,  να τους κατευθύνει επιστημονικά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παραμένουν στην Ελλάδα.

«Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που είχαμε σε αυτό το ταξίδι από τους επιβλέποντες καθηγητές μας και συγκεκριμένα τον κ. Γεώργιο Κολιάκο, Καθηγητή στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, τον κ. Γεώργιο Μόσιαλο, Καθηγητή στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, την κ. Δήμητρα Ντάφου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και τον κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. 

Η οικονομική υποστήριξη του έργου μας προήλθε από ιδιωτικούς φορείς που επένδυσαν σε νέους επιστήμονες της χώρας και για τη στάση τους αυτή τους ευχαριστούμε θερμά.

Πλέον της καθοριστικής συνεισφοράς της R.G.C.C., αρωγοί μας ήταν: Biohellenika Α.Ε., ENVELab, FARMA-CHEM S.A., IDT (Integrated DNA Technologies), Target Analysis S.A., GenScript, Agilent Technologies, SnapGene, MathWorks, New England Biolabs Inc.», δήλωσαν  οι φοιτητές μετά τη βράβευσή τους στη Βοστώνη. Η ερευνητική ομάδα θα ήθελε να συνεχίσει να παράγει υψηλής αξίας επιστημονικό έργο, αποτελώντας παράδειγμα για φιλόδοξες ερευνητικές προσπάθειες στη χώρα μας.

Η συμμετοχή των φοιτητών στο διαγωνισμό iGEM ήταν κομβικής σημασίας στην επιστημονική και προσωπική ανάπτυξή τους και θα ήθελαν να μεταδώσουν αυτό τον ενθουσιασμό στον ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας, με τη στελέχωση μιας νέας ομάδας για τον διαγωνισμό του 2018. 

«Οραματιζόμαστε μια κραταιά διεπιστημονική κοινότητα και την ανάπτυξη ενός θεσμού στο χώρο της συνθετικής βιολογίας στην Ελλάδα!», σημείωσαν.

Η χρυσή ομάδα των 11 της iGEM Greece αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη μίας νέας γενιάς οξυδερκούς, μαχητικής, πρωτοπόρας, ανατρεπτικής και τέλος, πετυχημένης.
---------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
---------------------------