Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

«Γιατί δεν είμαστε από την Ελλάδα, είμαστε η Ελλάδα»

«Φεύγω, Βαλαντία. Ο τόπος αυτός δεν έχει προκοπή. Ανταμείβει μόνο τους ασχολούμενους με την πολιτική και τα κυκλώματα, τους τεμπέληδες, τους γλύφτες και τα λαμόγια. Όλοι οι άλλοι είναι τα κορόιδα και εγώ δεν σκοπεύω να παραμείνω ένα από αυτά. Όσο για τη δημιουργία οικογένειας στη χώρα μας, αυτή έχει γίνει οικονομικά απαγορευτική. 

Η Ελλάδα είναι μόνο για να έρχεσαι 2 - 3 εβδομάδες για διακοπές το καλοκαίρι και μετά να γυρίζεις εκεί όπου κατά κανόνα υπάρχει αξιοπρεπής απασχόληση, όπου οι κόποι και οι προσπάθειες αναγνωρίζονται και όπου κυριαρχούν γενικά η σοβαρότητα, η συνέπεια, η έννομη τάξη, η ισονομία, η δικαιοσύνη και ο διάλογος». Από την τελευταία μου συνάντηση πριν λίγες βδομάδες με τον φίλο και εξαιρετικό επιστήμονα, τον Δημήτρη, λίγο πριν φύγει για την Ελβετία.

Οι νέοι κουνάνε μαντήλι. Με αεροπλάνα και βαπόρια όπως λέει και το γνωστό άσμα, όπου φύγει φύγει. Φεύγουν για άλλες πολιτείες, μακριά από οικογένειες, συγγενείς, φίλους, αγαπημένους ανθρώπους. Μακριά από την θαλπωρή της Ελλάδας, της μεγάλης μητέρας όλων μας.

Πλήθος πτυχιούχων, λαμπρών επιστημόνων αισθάνονται απόγνωση και αναγκάζονται να καταφεύγουν στη λύση της μετανάστευσης καθώς ξένες χώρες, πιο διορατικές από ότι φαίνεται, ενδιαφέρονται να τους εντάξουν στο εργατικό δυναμικό τους γιατί αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και την διάθεση για εργασία.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται δυστυχώς. Σε παλαιότερες εποχές οι Έλληνες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ανειδίκευτοι, πήγαιναν σε Γερμανία, Αμερική, Ν. Αφρική, Αυστραλία για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Δεν ξαναγύρισαν ποτέ ή σπάνια για διακοπές καθώς έφτιαξαν τη ζωή τους και πολλοί μεγαλούργησαν σε ξένες χώρες. Τώρα νέοι, ειδικευμένοι, καινοτόμοι επιστήμονες, λαμπρά μυαλά όλων των ειδικοτήτων φεύγουν για Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Αμερική, Νορβηγία αλλά και σε άλλες χώρες της υφηλίου για σπουδές και για δουλειά. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις και έναν Έλληνα από κάτω. Τόσο μεγάλη η διασπορά μας.

Ανεργία, οικονομική κρίση, ανέχεια, πολιτική διαφθορά, γραφειοκρατία, μισθοί πείνας είναι από τις κυριότερες αιτίες που αποθαρρύνουν τους νέους, ωθώντας τους στην ηρωική έξοδο. Μη βλέποντας καμία προοπτική ανάπτυξης και το φάσμα της ανεργίας και της ανέχειας να τους περικυκλώνει, αναζητούν την τύχη τους μακριά από τον τόπο που τους γέννησε.

Ανήκω και εγώ σε αυτούς τους νέους, που δεν έχουμε φύγει ακόμη, που βλέπω τη γενιά μου όμως να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά ξενιτευτεί. Αρνούμαι πεισματικώς να φύγω γιατί πιστεύω ότι η Ελλάδα υπάρχει και αναπνέει μέσα από τα παιδιά της, αυτά είναι το μέλλον της. Αν χαθούν αυτά, θα χαθεί κάποια στιγμή και η ίδια. Πιστεύω ότι η τεχνογνωσία, οι σπουδές, οι καθαρές ιδέες, οι διαφορετικές αξίες, η δημιουργικότητα και η καινοτομία των νέων επιστημών είναι απαραίτητες για την αναγέννηση της Ελλάδας μέσα από τις στάχτες της.


Η Πολιτεία ακόμη δεν έχει αντιληφθεί, ότι εκτός από τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με τις οικογένειες να χωρίζονται ή να ξεριζώνονται, οι παράπλευρες απώλειες είναι πολλές. Την «επένδυση» του κράτους σε ένα νέο επιστήμονα, τον οποίο χρηματοδοτεί μέσω του δωρεάν συστήματος παιδείας, τελικά την καρπώνεται ως εργασιακό κεφάλαιο η Γερμανία, το Ντουμπάϊ, η Βουλγαρία ή η Αυστραλία.

Απαιτείται θέληση, πείσμα, δύναμη καθώς και πολιτική βούληση για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Λύση υπάρχει. Άμεσα πολιτική αλλαγή η οποία να θέσει ως βασική προτεραιότητα να σταματήσει η «εξαγωγή εγκεφάλων» στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για αυτό, προτείνοντας συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις. Ειδικότερα: 1) προσέλκυση νέων επενδύσεων για να ανοίξουν νέες δουλειές 2) μειώσεις στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας 3) εμπέδωση ενός συστήματος αξιοκρατίας και 4) ριζική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος , ώστε να παράγει αποφοίτους με δεξιότητες οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μιας οικονομίας που πρέπει να μετασχηματιστεί γρήγορα. Με μια επιθετική μείωση των φόρων, ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, θα επιτευχθεί πολύ γρήγορα η επιζητούμενη ανάπτυξη και παράλληλα θα τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ένα τέτοιο μείγμα πολιτικής χρειάζεται η Ελλάδα για να προσελκύσει νέες επενδύσεις και κυρίως ιδιωτικές από το εξωτερικό, οι οποίες να δημιουργήσουν νέες δουλειές, καλές δουλειές, προκειμένου να κρατήσει εδώ τους νέους που αναζητούν το δρόμο τους και να φέρει πίσω αυτούς που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Βαθιά πεποίθηση μου είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει, ξέρει και μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις και να βγάλει την χώρα οριστικά από την κρίση . Απομένει να τον εμπιστευτεί και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
------------------------------------------------
Πηγλη: liberal..gr-Βαλαντίας Τσέπη
------------------------------------------------