Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

22% των θαλασσών κηρύσσεται Natura

Ενα επαρκές δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών αποκτά για πρώτη φορά η χώρα μας. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι θαλάσσιες περιοχές Natura επεκτείνονται από το 6% στο 22% των εθνικών μας υδάτων, περιλαμβάνοντας δεκάδες νησίδες στο Αιγαίο και μεγάλες περιοχές όπως ο Κορινθιακός κόλπος. Παράλληλα, με τροπολογία, το υπουργείο θα παρατείνει για ένα δίμηνο τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης, μέχρι να ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές.


Κριτήρια για την επέκταση του δικτύου Natura ήταν αφενός η κάλυψη συγκεκριμένων οικοτόπων και ειδών και αφετέρου η ένταξη σημαντικού αριθμού θαλάσσιων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, στο εθνικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών εντάχθηκαν 34 χερσαίοι και 21 θαλάσσιοι οικότοποι, 26 θαλάσσιες και 1 χερσαία ζώνες προστασίας της ορνιθοπανίδας και ακόμα 13 παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές (ορισμένες είναι επεκτάσεις υφισταμένων Natura και άλλες νέες). Ενδεικτικά, στις νέες περιοχές περιλαμβάνονται η θαλάσσια περιοχή της Θράκης, το στενό Καβάλας- Θάσου, η θαλάσσια ζώνη της χερσονήσου του Αθω, ο δρυμός των Πρεσπών, η θαλάσσια περιοχή Σκιάθου και Σκοπέλου, οι νησίδες της Σκύρου, οι Λιχάδες νήσοι στην Εύβοια, η θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού, ολόκληρος ο Κορινθιακός κόλπος, η θαλάσσια περιοχή της Νότιας Μάνης και της Νότιας Μεσσηνίας, η θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου, η θαλάσσια ζώνη της Ανδρου, της Βόρειας Ανάφης και του ηφαιστείου Κολούμπο στη Σαντορίνη, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι κ.ά.

«Η ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Υπογραμμίζω ότι λόγω των χρόνιων ελλείψεων, η χώρα βρίσκεται σε προδικαστικό στάδιο (αιτιολογημένη γνώμη) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας και διαχείρισης για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του Natura 2000», δήλωσε χθες ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας. «Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ο χαρακτηρισμός των προστατευόμενων περιοχών δεν επαρκεί. Απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση, ένα λειτουργικό σύστημα διοίκησης, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαρκή χρηματοδότηση», σχολιάζει η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF.

Οσον αφορά το «κενό» που ανέκυψε στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τις συμβάσεις τους μέχρι τον Φεβρουάριο.
-------------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr
--------------------------------------------