Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΔΡΥΜΩΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιουλίου 2017 η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή του κάμπου Δρυμώνα στα Κύθηρα,κατάφεραν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις ,οι εθελοντές και κάτοικοι να την κατασβέσουν.

Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 3.30 το μεσημέρι και γρήγορα πήρε διαστάσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που έπνεαν σε εκείνο το σημείο.

Η πυρκαγιά πρόλαβε και κατέκαψε μια μεγάλη περιοχή περίπου 50 στρεμμάτων  με χαμηλή βλάστηση ενώ από τις φλόγες κινδύνεψαν ελαιόδεντρα αμπέλια οικόσιτα ζώα και μελίσσια.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Πυροσβεστικού κλιμακίου με το σύνολο των δυνάμεων,με επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης τον Προιστάμενο του Κλιμακίου Επιπυραγό  κ.Λάζαρο Κωνσταντίνου, το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου,Εθελοντές και κάτοικοι συνέδραμαν σθεναρά δίνοντας μάχη με τις φλόγες μαζί με τους πυροσβέστες .

Ο Δήμαρχος Κυθήρων από την πρώτη στιγμή έκανε έκκληση στους κατοίκους που διέθεταν βυτία να συνδράμουν και παράλληλα άμεσα κίνησε τις διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί η φωτιά και εναέρια.










Πράγματι οι ρίψεις του σύγχρονου ελικοπτέρου ERICKSON που έσπευσε από Χανιά έδωσε το καίριο πλήγμα στη φωτιά και κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο και τέλος να κατασβεστεί αποφεύγοντας τα χειρότερα.Στην κατάσβεση συνέδραμαν προς ενίσχυση και 2 πυροοσβεστικά οχήματα απο Λακωνία με 4 πυροσβέστες ενα απο την το κλιμάκιο Νεάπολης και ενα απο τους Μολάους,που έφτασαν στο Νησί με το τοπικό πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.

Για πάνω από τρεις ώρες οι πυροσβέστες ,εθελοντές και κάτοικοι έπεσαν στη μάχη με σώμα και ψυχή ,κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και τους αξίζουν συγχαρητήρια .

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή καθώς σύμφωνα με την δήλωση του Δημάρχου η αιτία της πυρκαγιάς ήταν υπαίθρια εργασία με χρήση πυρός.

Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζοπύρωσης.









Διαβάστε την δήλωση του Δημάρχου Κυθήρων κ. Στράτου Χαρχαλάκη μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς .

« Ένα μεγάλο μπράβο στη Διοίκηση της Πυροσβεστικής (περιφερειακή και τοπική), στην τοπική εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας και στους κατοίκους και ιδιώτες που επί σχεδόν 3 ώρες έδωσαν αληθινή μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή του Κάμπου Δρυμώνα η οποία ξέσπασε - όπως ενημερώθηκα - από εκτελούμενες εργασίες με χρήση πυρός στην ύπαιθρο γεγονός απαράδεκτο για αντιπυρική περίοδο.

Η έγκαιρη επέμβαση των επίγειων δυνάμεων σε συνδυασμό με το τελευταίας τεχνολογίας ελικόπτερο ERICKSON που ήρθε από τα Χανιά απέτρεψαν τα χειρότερα. Περισσότερη προσοχή λοιπόν από όλους μας μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. »





------------------------------------------------------------------------------
Πηγή:  AdelinFM-Φωτογραφίες Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου
------------------------------------------------------------------------------