Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Γιατί δεν κάηκε ολόκληρη η Μάνη…

Σε ποιους οφείλονται ευχαριστίες για όσα και όσους γλίτωσαν από την πυρκαγιά που έπληξε τη Μάνη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Είναι γεγονός πως οι πρώτες αντιδράσεις στην καταστροφή είναι η οργή και ο θυμός, η αναζήτηση ευθυνών. Οι άνθρωποι που είδαν τις φλόγες στα σπίτια και τα χωράφια τους, οι κάτοικοι της Μάνης που κινδύνευσαν και έχασαν τις περιουσίες τους ξέρουν πως, δίπλα σε αυτούς που έφταιξαν για όσα συνέβησαν υπάρχουν κι αυτοί που συνέβαλαν καθοριστικά για να σωθούν όσα σώθηκαν.


Στον περιορισμό της φωτιάς που έπληξε τη Μάνη από το Σάββατο το μεσημέρι έως τη Δευτέρα το πρωί και κύρια, κατά τη διάρκεια 12 εφιαλτικών ωρών από την Κυριακή το μεσημέρι ως τα ξημερώματα της Δευτέρας που η φωτιά, ανεξέλεγκτη κατέστρεφε ό,τι άγγιζε, πάλεψαν με αυτοθυσία:

Οι Πυροσβέστες, επαγγελματίες και εθελοντές. Όταν επιρρίπτουμε ευθύνες στην Πυροσβεστική είναι σαφέστατα αναγκαίο να διαχωρίζουμε την Πυροσβεστική από τους Πυροσβέστες! Διότι οι Πυροσβέστες πάλεψαν με ελλιπή εξοπλισμό, λίγοι ενάντια σε μια πύρινη λαίλαπα, με κίνδυνο της ζωής τους. Μην ξεχνάμε και τον τραυματισμό του Πυροσβέστη που δυστυχώς σημειώθηκε την Κυριακή.

Οι εθελοντές του Συλλόγου «Γαία» Δυτικής Μάνης. Οι εθελοντές βρέθηκαν στον Κότρωνα και το Σκουτάρι την Κυριακή και πάλεψαν για να περιορίσουν, να ελέγξουν, να προστατέψουν όποιον και ό,τι μπορούσαν από τις καταστροφικές φλόγες.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Λακωνίας. Τα μέλη της βρέθηκαν την Κυριακή στη φλεγόμενη Μάνη και πάλεψαν μαζί με τους κατοίκους της με θάρρος και τόλμη αν και οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά αντίξοες και το ηθικό δύσκολα μπορούσε να κρατηθεί ακμαίο…

Οι Μανιάτες που με τις υδροφόρες τους συνέβαλλαν στον περιορισμό της φωτιάς την Κυριακή λίγο μετά τα μεσάνυχτα συνδράμοντας το έργο του Δήμου Ανατολικής Μάνης και της Πυροσβεστικής.

Και όσοι ανώνυμοι δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και να ομαδοποιηθούν παραπάνω αλλά αφιέρωσαν εαυτόν στη διάσωση της Μάνης…
--------------------------
Πηγή: notospress.gr
--------------------------