Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Από 1 Ιουλίου στο μειωμένο ΦΠΑ 13 τοις εκατό τα αγροτικά εφόδια

Μειωμένος, από το 24% στο 13%, είναι ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει από 1η Ιουλίου, για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών που συνδέονται κυρίως με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή). 

Ως αγροτικά εφόδια θεωρούνται τα λιπάσματα, οι σπόροι, φυτά, πολλαπλασιαστικό υλικό κ.α που είναι και ένα σημαντικό του κόστους των αγροτικής παραγωγής και αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών. Αν και οι ζωοτροφές είναι στην λίστα της ευνοϊκής ρύθμισης ωστόσο έχουν εξαιρεθεί οι σύνθετες ζωοτροφές και μίγματα αυτών.Στις υπηρεσίες προστέθηκε στο παράρτημα και κατά συνέπεια υπάγεται από 1/7/2017 στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% παραμένουν τα γεωργικά μηχανήματα.

Παρακάτω αναφέρονται μεταξύ άλλων τα αγροτικά προϊόντα της λίστας (του άρθρου 70) του πολυνομοσχεδίου:

Λιπάσματα

Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα άλλα από εκείνα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση. Εξαιρούνται τα εντομοαπωθητικά, τα απολυμαντικά για οικιακές χρήσεις, τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα που παρουσιάζονται σε φιάλες με προωθητικό αέριο ή σε σκόνη για οικιακές χρήσεις

Σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά

Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές,τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων

Βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδείς και ριζώματα γενικά, σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση.

Φυτά φυτωρίου, άλλα φυτά και ρίζες.

Άλλα φυτά ζωντανά (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ρίζες τους), μοσχεύματα και μπόλια. Λευκό (φύτρα) μανιταριών

Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών.

Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή.

Ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα

Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή.

Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία.

Μέλισσες.

Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων)

Δημητριακά

Προϊόντα αλευροποιίας. Άμυλα κάθε είδους

Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη

Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα.

Άλλα λάδια και τα κλάσματά τους, που παίρνονται αποκλειστικά από ελιές, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα και μείγματα από αυτά τα λάδια ή τα κλάσματα με λάδια ή κλάσματα της κλάσης 1509 (Δ. Κ. 1509 και 1510)

Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσματα (σύνθετες ζωοτροφές) των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων

Η παράδοση νερού

Ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, καθώς και θέρμανση μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση)

Υπηρεσίες

Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

Διαβάστε το πολυνομοσχέδιο
-------------------------------
Πηγή: agerotypos.gr
-------------------------------