Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Η Επτανησιακή γαστρονομία, όχημα προβολής του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού

Είναι γνωστό ότι η παραδοσιακή Επτανησιακή διατροφή και κουζίνα βασισμένες στο λάδι, στα άφθονα λαχανικά και φρούτα καθώς και στην παρουσία οσπρίων και ψαριών, στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής, θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής.

Επιπλέον η Επτανησιακή κουζίνα λόγω της πολυδιάσπασης και πολυμορφίας του γεωγραφικού Ελληνικού χώρου και των διαφορετικών επιρροών, παρουσιάζει σημαντική ποικιλότητα. Η κάθε περιοχή έχει να παρουσιάσει τα δικά της τοπικά υλικά και εδέσματα. Επίσης, η διαφοροποίηση που παρατηρείται στον τρόπο παρασκευής των διαφόρων τροφίμων ενισχύει ακόμη περισσότερο τον πλούτο της Ελληνικής γαστρονομίας.

 
Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός των εδεσμάτων αλλά των τρόπων παρασκευής τους με παραδόσεις και δρώμενα της τοπικής κοινωνικής ζωής, με τα ήθη και έθιμα αλλά και με τοπικές γιορτές και πανηγύρια, συμβάλουν καθοριστικά στο να θεωρείται η γαστρονομία της Επτανήσου μας ως μέρος πολιτισμικής μας παράδοσης.

Όλα τα προαναφερθέντα συνηγορούν στο να θεωρείται η Ελλάδα μια χώρα με έντονο γαστρονομικό πλούτο, η αξιοποίηση του οποίου θεωρείται επιτακτική για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας μας.

Ο γαστρονομικός τουρισμός λοιπόν, υποκατηγορία του οποίου αποτελεί και ο οινικός τουρισμός, αποτελεί το κανάλι μέσα απ’ το οποίο διοχετεύουν τα τοπικά προϊόντα και θα προβληθεί ο διατροφικός πολιτισμός και η γαστρονομία μας.

Αυτό το πάντρεμα των ποιοτικών τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊών θα μας δώσει προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Η Επτανησιακή γαστρονομία οφείλει να αποτελέσει όχημα για την προβολή του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της παράδοσης της χώρας μας, φορέα οικονομικής ανάπτυξης και μια καθοριστική προοπτική για το μέλλον.
--------------------------------------------------------------------
Πηγή: myEptanisa.gr-Κωνσταντίνος Μουζάκης
--------------------------------------------------------------------