Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Επικίνδυνα τα αντιβακτηριακά σαπούνια

Τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι άχρηστα στην εξόντωση των μικροβίων, ενώ μπορεί να είναι επιβλαβή για τις εγκύους, προειδοποιούν οι ειδικοί.
200 επιστήμονες, επισημαίνεται ότι αντιβακτηριακές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σαπούνι, σε δοχεία φαγητού και στρώματα γυμναστικής μπορεί να προκαλέσουν «περισσότερη βλάβη παρά καλό».

 
Προηγούμενα πειράματα έχουν δείξει ότι τα αντιβακτηριακά χημικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για το σπίτι δεν μπορούν να εξοντώσουν τα μικρόβια που προκαλούν βλαβερές ασθένειες, ενώ το απλό σαπούνι και το νερό μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για εγκύους
Οι ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι πολλά αντιβακτηριακά προϊόντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη, ιδιαίτερα σε γυναίκες που εγκυμονούν αλλά και όσες θηλάζουν.

Ο λόγος είναι ότι τα αντιβακτηριακά χημικά παρεμβαίνουν στη δράση των ορμονών, πολλές από τις οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μωρού.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι το απλό σαπούνι και το νερό είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από τα μικρόβια.

Η χρήση χημικών μπορεί να αυξήσει την μικροβιακή αντίσταση, η οποία είναι γνωστό ότι καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά.

Πριν κάποιους μήνες οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τη χρήση 19 διαφορετικών αντιβακτηριακών χημικών ουσιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν αποτελεσματικές στην εξόντωση των βακτηρίων.
Κίνδυνος για τις εγκύους

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα αντιβακτηριακά σαπούνια μπορεί να είναι επικίνδυνες για τις εγκύους, αλλά και τις μητέρες που θηλάζουν.

«Η περιβαλλοντική και ανθρώπινη έκθεση στις ουσίες triclosan και triclocarban είναι μεγάλη και επηρεάζει τις εγκύους και όσες θηλάζουν», δήλωσε ο Rolf Halden, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
«Πρέπει να αναπτύξουμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και να αποτρέψουμε την περιττή έκθεση σε αντιμικροβιακές χημικές ουσίες» πρόσθεσε.

Οι αντιβακτηριακές χημικές ουσίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για τις εγκύους, επειδή μεταβάλλουν τη δραστηριότητα των ορμονών στο σώμα, πολλές από τις οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μωρού.
Τα αντιμικροβιακά χημικά βρίσκονται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως τα χρώματα, τα στρώματα άσκησης, τα ρούχα, τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, τα υφάσματα, τα ηλεκτρονικά, τα μαγειρικά σκεύη, τα σχολικά είδη και οι πάγκοι εργασίας.

«Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι πρόσθετες αντιμικροβιακές ουσίες είναι ένας τρόπος για τη μείωση των λοιμώξεων, αλλά στα περισσότερα προϊόντα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το κάνουν», δήλωσε ο Δρ Ted Schettler, επιστημονικός διευθυντής του περιβαλλοντικού δικτύου υγείας.

Η έκθεση σύμφωνα με το MailOnline δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.
--------------------------------
Πηγή: onmed.gr
--------------------------------