Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ερώτηση στη Βουλή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων με τον Πειραιά

Για την επείγουσα αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση την υπ΄ 2252.1.3.1/1593/2017/10-01-2017 (ΑΔΑ: ΨΚΧΦ4653ΠΩ-102) Σύμβαση Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας η εταιρεία ΛΑΝΕ Α.Ε. ανέλαβε την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών α) Πειραιάς – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος, β) Γύθειο – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος και γ) Καλαμάτα – Κύθηρα – Κίσσαμος με το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ. Περίοδος της ετήσιας ακινησίας του πλοίου για επιθεώρηση αναφερόταν από 2 Μαΐου έως 1η Ιουνίου 2017.

Εντούτοις, σύμφωνα με καταγγελίες των επαγγελματιών και κατοίκων των Κυθήρων, το πλοίο παρουσίασε βλάβες από την πρώτη κιόλας ημέρα επιστροφής του στα δρομολόγια και παραμένει ακόμη και σήμερα ακινητοποιημένο, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να μην εκτελούνται.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού είναι τεράστιες, καθώς έχουν σημειωθεί μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Κύθηρα, ενώ παράλληλα το νησί δυσφημείται και διεθνώς. Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και ο Δήμος καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση, και δηλώνουν πως «τα Κύθηρα δεν είναι ούτε και θα γίνουν τόπος εξορίας», καταθέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη;