Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από τους 2 τόνους κοκαΐνης

Μυστικές έρευνες στην Καραϊβική, παρακολουθήσεις σκαφών ανοικτά των ακτών τις Βενεζουέλας, «τυχαίοι» έλεγχοι Ι.Χ. στα σύνορα Γαλλίας - Ισπανίας και ένα φημολογούμενο ναυάγιο ιστιοπλοϊκού σκάφους ανοικτά του Βισκαϊκού Κόλπου φέρονται –σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες– να συνθέτουν το άγνωστο μέχρι σήμερα παρασκήνιο πίσω από τον εντοπισμό –την Τρίτη– δύο τόνων κοκαΐνης σε ακτή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και τη σύλληψη 9 Ελλήνων ως άμεσα εμπλεκομένων στην υπόθεση.



Σύμφωνα με πληροφορίες, της κατάσχεσης των ναρκωτικών έχουν προηγηθεί μυστικές έρευνες διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών που διεξήγαγαν οι γαλλικές υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών επί γαλλικού εδάφους αλλά και μακριά από αυτό.

Η ιστορία εξάλλου άρχισε να εκτυλίσσεται στην Καραϊβική, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν Γάλλοι αξιωματούχοι Ασφαλείας σε πολυτελές σκάφος που έπλεε στην περιοχή. Πηγή με γνώση της πορείας της έρευνας επεσήμανε ότι στο ιστιοπλοϊκό επέβαιναν πέντε Ελληνες, δίχως να αποσαφηνίζεται εάν πρόκειται για άτομα από την ομάδα των 9 προσφάτως συλληφθέντων ή όχι.

Το βέβαιο είναι ότι οι μετέπειτα κινήσεις του σκάφους παρέμεναν υπό παρακολούθηση, πιθανόν χάρη και στη βοήθεια τεχνικών μέσων. Ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι το διάστημα που ακολούθησε, το ύποπτο ιστιοπλοϊκό εντοπίστηκε να πλέει κοντά στις ακτές τις Βενεζουέλας, απ’ όπου εικάζεται ότι παρελήφθησαν τα ναρκωτικά, 1,8 τόνοι κοκαΐνης υψηλής καθαρότητας.

Στο μεταξύ, άνδρες της γαλλικής αστυνομίας φέρονται προ ημερών να πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ., κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία. Κατά πληροφορίες, στα αυτοκίνητα επέβαιναν –και σ’ αυτή την περίπτωση– Ελληνες υπήκοοι, οι οποίοι μετέφεραν δύο φουσκωτές βάρκες «Zodiac», σαν κι αυτές που εντοπίστηκαν στην παραλία Lespicier όπου έγινε προσπάθεια να εκφορτωθεί η κοκαΐνη.

Κατά μία εκδοχή, τα παραπάνω περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους και είχαν ως κατάληξη τη σύλληψη των έντεκα ανδρών (9 Ελληνες, ένας Μολδαβός και ένας Ισπανός) την Τρίτη στις πόλεις Mimizan και Escource, στις ακτές του Βισκαϊκού Κόλπου στη νοτιοδυτική Γαλλία. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το ιστιοπλοϊκό «μάνα» που μετέφερε αρχικά τους σάκους με την κόκα να βυθίστηκε ανοικτά των ακτών και οι συλληφθέντες να χρειάστηκε να μεταφορτώσουν το εμπόρευμά τους στα φουσκωτά για να το βγάλουν στη στεριά.

Την Πέμπτη πάντως, οι γαλλικές υπηρεσίες διαβίβασαν στις ελληνικές αρχές δίωξης ναρκωτικών φωτογραφίες και αντίγραφα των διαβατηρίων των 9 Ελλήνων συλληφθέντων προκειμένου ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και ΣΔΟΕ να συνδράμουν τις έρευνες. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους «εννέα» είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και κυρίως το Καζαχστάν.

Εκτός από δύο που είναι αδέλφια, οι υπόλοιποι κρατούμενοι είναι –φαινομενικά τουλάχιστον– άσχετοι μεταξύ τους. Από την έρευνα στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν προέκυψε προηγούμενη σύλληψή τους. Ο ένας απ’ αυτούς ωστόσο έχει συγγενική σχέση με άτομο που, τον Μάρτιο του 2016, είχε συλληφθεί από τη Δίωξη Ναρκωτικών για συμμετοχή σε κύκλωμα που προωθούσε μετανάστες από το Μεσολόγγι στην Ιταλία με μονοκινητήριο αεροπλάνο.
--------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Γιάννης Σουλιώτης 
--------------------------------------------------------