Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Μία ιστορία απελπισίας: Εδώ Κύθηρα σας μιλάμε από την άλλη άκρη του κόσμου

Σήμερα το πρωί συνειδητοποίησα ότι αν έψαχνα ένα καράβι για να φουντάρω στο πέλαγος δεν το έχω.. Και δεν το έχει κανένας σε Κύθηρα και Αντικύθηρα από την έναρξη της σαιζόν. Μιας σαιζόν που κυβερνητικά στελέχη μας έχουν πει επανειλημμένως με στόμφο και χαρά ασυγκράτητη ότι δεν θα έχει παρόμοιά της. Ξαφνικά τα νησιά μας βρέθηκαν σε ένα παράλληλο σύμπαν αποκλεισμένα από παντού σχεδόν!


Εντάξει τις αεροπορικές συνδέσεις με Κρήτη και Επτάνησα τις έκοψαν, έμειναν οι καλοκαιρινές με Θεσσαλονίκη και οι πετσοκομμένες με Αθήνα πλέον. Εντάξει έχουμε την τεράστια τύχη να επικοινωνούμε με Νεάπολη Λακωνίας με την αγαπημένη μας Πορφυρούσα, που στις πολύ δύσκολες μέρες που βιώνουμε πληθαίνει δρομολόγια για να εξυπηρετήσει τουρίστες και μεταφορές. Αλλά την γραμμή που συνδέει τα Κύθηρα με Πειραιά, Κρήτη, Αντικύθηρα και το καλοκαίρι με Γύθειο και Καλαμάτα, την Επιδοτούμενη με 5.500.000€ Άγονη γραμμή την έχουμε χάσει ουσιαστικά για ολόκληρο τον Ιούνιο και αγνοούμε τι θα συμβεί Ιούλιο και Αύγουστο.  Τυπικά όμως την έχουμε, να την χαιρόμαστε!

Η ΛΑΝΕ πήρε την γραμμή το 2004 για δώδεκα χρόνια, πήρε παράταση και για το 2017 και την κρατά πράττοντας αυθαίρετα κατά καιρούς και αφήνοντας μας χωρίς πλοίο για ικανά διαστήματα. Φέτος όμως μας άφησε χωρίς καράβι με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Χάσαμε όλα τα γκρουπς από Κρήτη, αφού οι ο Ιούνιος είναι ο μήνας που έρχονται οι Κρητικοί στα Κύθηρα. Ταυτόχρονα αφήνονται στη τύχη τους τουρίστες που συνδυάζουν διακοπές σε Κύθηρα και Κρήτη.

Πέραν των ακυρώσεων που πέφτουν βροχή, πέραν της δυσπραγίας και της αδράνειας στη τοπική αγορά, οι ξένοι τουρίστες προκαλούν ντροπή και όνειδος. Παρέλαβα στο αεροδρόμιο Κυθήρων οικογένεια Αυστραλών που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους πριν από ένα χρόνο. Πέντε άνθρωποι που έφτασαν εξαντλημένοι αφού περίμεναν ένα καράβι που δεν  έφτασε ποτέ στο Πειραιά για να επιβιβαστούν, κατάφεραν να βρουν αεροπορικά εισιτήρια για Κύθηρα, κουβαλούσαν εφτά ογκώδεις βαλίτσες και όταν με ρώτησαν πως θα πάνε στη Κρήτη για να βρουν τους παππούδες τους, ώστε μετά να φύγουν όλοι μαζί  για Αυστραλία βρέθηκα στη πολύ δυσάρεστη θέση να τους πω ότι δεν γίνεται.  Το μόνο που μπορούσα να τους προτείνω ήταν να πάνε Αθήνα με λεωφορείο  και από εκεί να πάρουν μεγάλο πλοίο ή αεροπλάνο για Κρήτη!! Με κοίταξαν με απόγνωση.  –Δεν μπορούμε να καλύψουμε τόσα έξτρα έξοδα, ούτε και να περιφερόμαστε στην Ελλάδα άσκοπα. Είμαστε κουρασμένοι! Πρότεινα σε ανθρώπους  που έρχονται από την άκρη του κόσμου για να κάνουν διακοπές και να ξεκουραστούν, το θεματικό «η Οδύσσεια ενός ξενιτεμένου».

Ο υπουργός ναυτιλίας δήλωσε «βρείτε μου πλοίο και εγώ θα το βάλω στη γραμμή»! Τι εννοεί ακριβώς Πως θα το βάλει στη γραμμή; Η γραμμή ανήκει στη Λανέ, ποιος αφελής θα έβαζε ένα πλοίο έχοντας από πάνω τους ως δαμόκλειο σπάθη την επιστροφή της Λανέ, όταν αυτή αποφασίσει να ξανακάνει τα δρομολόγια για τα οποία έχει πληρωθεί αδρά; Το παρόν μας είναι τραγικό, η σαιζόν έχει ήδη κρεμάσει, αλλά και το μέλλον δεν διαφαίνεται ρόδινο. Το υπουργείο ναυτιλίας, το μόνο υπεύθυνο για το θέμα, δεν έχει χαράξει  πολιτική για τις άγονες γραμμές, αν πάμε στην παράταση της παράτασης, σίγουρα όχι μόνον δεν θα έχουμε πλοίο για να φουντάρουμε στο τέλος της σαιζόν, αλλά και στο άμεσο μέλλον. Το μέλλον δείχνει το τέλος της νησιωτικότητάς μας, σε μια Ελλάδα με τεράστιο στόλο.
--------------------------------------------------------
Πηγή: liberal.gr-Ελίνα Γαλανοπούλου
--------------------------------------------------------