Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 30/6/2017 - Σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό στο ΥΕΝ

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Κυθήρων ενημερώνει ότι την Πέμπτη 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη εκτεταμένης διάρκειας σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας με αντικείμενο την πορεία επισκευής του Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της σύνδεσης των Κυθήρων και Αντικυθήρων με Πειραιά, Γύθειο, Καλαμάτα και Κίσσαμο.



Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, συμμετείχαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύρχος ΛΣ κ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ο Κλαδάρχης του Κλάδου Γ΄ (Ελέγχου Πλοίων) Υποναύαρχος ΛΣ κ. Ιωάννης Ζήκας, ο Διευθυντής Θαλασσίων Συγκοινωνιών Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Γρηγόριος Γραβάνης, οι Βουλευτές Ά Πειραιά κ. Θεόδωρος Δρίτσας (πρώην Υπουργός Ναυτιλίας), κα. Ελένη Σταματάκη, κα. Γεωργία Γεννιά και κ. Κώστας Κατσαφάδος, Β΄ Πειραιά κα. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρος και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η Διεύθυνση Ελέγχου Πλοίων πραγματοποίησε πληρέστατη ενημέρωση σχετικά με τα μηχανικά προβλήματα του πλοίου, διαβεβαιώνοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για την πλέον σοβαρή μηχανική βλάβη της μεσαίας κύριας μηχανής του πλοίου που θα μπορούσε να συμβεί, βλάβη που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί ούτε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συντήρησης του πλοίου τον περασμένο Μάιο.  

Βασική αρχή του Υπουργείου αλλά και κοινή συνισταμένη όλων των παρευρισκόμενων είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και της ναυσιπλοΐας και η επανεκκίνηση του πλοίου θα επιτραπεί μόνο εφόσον ο νηογνώμων και η επιθεώρηση πλοίων βεβαιώσει ότι το πλοίο είναι απολύτως ασφαλές για τους επιβάτες

Παράλληλα, τονίστηκε από πλευράς του Δημάρχου Κυθήρων ότι το μείζον πρόβλημα παρατηρείται στη σύνδεση με την Κρήτη από την οποία οι ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πολλές, και προς τούτο ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου προς το Υπουργείο Υποδομών για την εξέταση της δυνατότητας έκτακτων αεροπορικών πτήσεων από τα Χανιά προς τα Κύθηρα για όλο το καλοκαίρι με βάση σχετικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σαντορινιός και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου ενημέρωσαν ότι έχουν γίνει εκτεταμένες επαφές με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο πλοίο σε αντικατάσταση του Κορνάρος, παρά μόνο δυνατότητα έκτακτης δρομολόγησης φορτηγού πλοίου (Ro-Ro) για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών μεταφορών, μόνο εάν η ΛΑΝΕ κηρυχθεί οριστικά έκπτωτη. 

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Αντώνης Σεμιτέκολος ζήτησε την επισκόπηση των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας που θα καταρτιστούν μετά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο, ώστε αυτές να περιλαμβάνουν πιο αυστηρές δεσμεύσεις και ποινικές ρήτρες για τις εταιρείες σε περιπτώσεις βλαβών ή μη εκτέλεσης δρομολογίων. Η Δημοτική Αρχή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτού καθώς είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει το Δήμο εδώ και μήνες.

Καθώς η κατάσταση με το Κορνάρος διαμορφώνεται απρόβλεπτα αρνητικά, χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα ανεκτέλεστα δρομολόγια του περιφερειακού πλοίου, επενδύοντας διαφημιστικά σε περιοχές που εξυπηρετούνται απρόσκοπτα τόσο από την καθημερινή σταθερή τοπική ακτοπλοϊκή σύνδεση, όσο και αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμαρχος αμέσως μόλις επιστρέψει στο νησί, θα συγκαλέσει διευρυμένη σύσκεψη της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής προκειμένου να αποφασιστούν συγκεκριμένες διαφημιστικές δράσεις προς την ηπειρωτική χώρα, το κόστος των οποίων θα καλύψει αποκλειστικά ο Δήμος, παρά το γεγονός ότι η ευθύνη μηχανικής βλάβης του περιφερειακού πλοίου ουδόλως σχετίζεται με τη Δημοτική Αρχή, η οποία – όπως εξάλλου επιβεβαιώθηκε και από το αρμόδιο Υπουργείο – βρίσκεται από την αρχή του προβλήματος σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες αρχές και επιζητεί εναλλακτικές λύσεις, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα (νομικά και πρακτικά) λήψης αποφάσεων για το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Για τον περιορισμό των απωλειών λόγω των ανεκτέλεστων δρομολογίων του περιφερειακού πλοίου απαιτείται ομοψυχία της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων και παραγόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό και είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα (για το οποίο οι ευθύνες οπωσδήποτε δεν βρίσκονται στο νησί και τους φορείς των Κυθήρων) δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εκμετάλλευση ούτε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες που δεν έχει ανάγκη ο τόπος μας. 

Η Δημοτική Αρχή θα προσαρμόσει τη διαφημιστική πολιτική του νησιού στα νέα δεδομένα που προκύπτουν γιατί αυτή είναι η μοναδική εφικτή και ουσιαστική λύση που μπορεί να φέρει επισκέπτες στα Κύθηρα, πέρα από θεωρίες και απόψεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν εν μέσω τουριστικής περιόδου. 

Στόχος μας είναι να έρθει κόσμος στο νησί και όχι να απωλεσθεί πολύτιμος χρόνος σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας δράσεις πρόσκαιρης εκτόνωσης της δικαιολογημένης αγανάκτησης των δημοτών, που όμως δεν θα επιλύσουν κανένα απολύτως πρόβλημα και σίγουρα δεν θα φέρουν κόσμο στο νησί. 

Η Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα βαρύνει αποκλειστικά το ΥΝΝΠ και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, δρα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των οικονομικών ζημιών στους επαγγελματίες προσελκύοντας επισκέπτες από περιοχές σταθερών συνδέσεων (ηπειρωτική χώρα). 

Επιπλέον, το αρμόδιο Υπουργείο δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει επιδοτούμενες τόσο τη σύνδεση με τον Πειραιά όσο και τις τοπικές συνδέσεις με Γύθειο, Κίσσαμο και Καλαμάτα, ευελπιστώντας να υπάρξουν ενδιαφερόμενες εταιρείες για αναδοχή των γραμμών κατά τη νέα δρομολογιακή περίοδο που αρχίζει την 1η Νοεμβρίου. 

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην πλοιοκτησία του τοπικού πλοίου, που ακώλυτα εδώ και χρόνια εξυπηρετεί τα νησιά μας, και η οποία έχει διαβεβαιώσει ότι θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό με επιπλέον δρομολόγια, ώστε να κυλήσει ομαλά η φετινή σεζόν μετά και τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις με το περιφερειακό πλοίο. Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται ήδη σε εκτεταμένες συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο δρομολόγησης επιπλέον πλοίου στην περιοχή, προοπτική για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τους αρμόδιους. 

Σε κάθε περίπτωση παροτρύνουμε και προτρέπουμε τους επαγγελματίες να συνεργαστούν με τη Δημοτική Αρχή προτείνοντας και στηρίζοντας δράσεις τουριστικής προβολής και διαφήμισης σε περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν σίγουρες πηγές προέλευσης επισκεπτών. 

Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ζητάει την παράταση των προθεσμιών πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τα Κύθηρα και οι οποίες πλήττονται οικονομικά από την ξαφνική διακοπή των δρομολογίων του περιφερειακού πλοίου.   
--------------------------------------
Πηγή:  kythira.gr
--------------------------------------